Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny va-ledning på gång från Östra Ljungby

I flera år har det funnits planer på att byta ut va-ledningen som går mellan Östra Ljungby och Gråmanstorp. Nu är 20-miljonersprojektet igång.

Redan 2012 började man prata om att rusta upp va-ledningen mellan Östra Ljungby och Gråmanstorp. Den tidigare började bli sliten och låg dessutom ute i åkrarna.
Men en diskussion om att Klippan skulle ta hand om avloppsvatten från Örkelljunga gjorde att projektet drog ut på tiden. I slutändan blev det ändå inte så.
I projektet ingår nu också att förbereda nya industriområdet Månstorp och totalt handlar det om 20 miljoner kronor i kostnader.
– Arbetet ska vara klart i början av nästa år, säger va-chefen Börje Andersson.
Att projektet är igång just nu har bland annat att göra med att de ledningsrätter som kommunen förhandlat fram annars skulle löpt ut.
Framöver är det även planerat för va-utbyggnad mot Allarp och Skäralid. Ett projekt som beräknas kosta runt 30 miljoner kronor. Med så höga investeringskostnader är en höjning av va-taxan att vänta.
– Vi har aviserat en höjning för nästa år på grund av detta. Totalt handlar det ju om 50 miljoner och det får brukarna stå för. Så anser våra politiker, säger Börje Andersson.
Där va-ledningen mellan Östra Ljungby och Gråmanstorp nu grävs ska det nästa år också byggas gång- och cykelväg.
Gå till toppen