Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efter ett tungt VM tar Nathell sikte på nya kval

VM i Ungern blev en grym besvikelse, men efter en häftig helg på Hjälmsjön tar Martin Nathell sikte på för-OS i Japan.

Martin Nathell tog dubbla segrar i Örkelljunga och efter VM-missarna väntar för-OS i Japan.Bild: Niklas Gustavsson
Skåneregattans comeback blev en höjdare och nästan direkt från Örkelljunga bär det av till Japan. Men samtidigt sitter besvikelsen i efter ett tungt VM i Ungern.
– Det var en chansning med en K4-a, men så här efteråt kan vi konstatera att det blev en besvikelse. Vi kan absolut inte vara nöjda med våra resultat, säger Ängelholms landslagsman Martin Nathell efter missen i Szeged, där Sverige inte ens nådde B-finalen.
I ett försök att förbättra chanserna att OS-kvala ville landslagsledningen ta bort Nathell från hans ordinarie plats i K1 och även storstjärnan Petter Menning fanns med i den helt nya besättningen på K4. Ängelholmaren ställde upp – "Jag gjorde det för lagets bästa" – men i ett sent skede hoppade Menning av och VM blev inte alls som det var tänkt.
– Det var kanske inte fel, att göra så här, men det borde ha gjorts betydligt tidigare. Nu fick vi trots allt ut vad man kunde ha förväntat sig, med tanke på den samträning vi hann göra. Framöver kommer jag själv att tacka nej till K4, nu kör jag bara K1 och K2.
VM var också sista chansen att fixa OS-biljetter via K4-an. När kvalen fortsätter under våren är det K1 och K2 som gäller och Martin Nathell inser att det inte finns något val. Det är bara att försöka ladda om och redan under tisdagen bar det av till Tokyo, för förolympiska tävlingar.
– Jag har dålig koll på hur många som ställer upp här, men det är nyttigt att få känna på förutsättningarna. Det snackas ju mycket om värmen och luftfuktigheten.
Martin Nathell åker i alla fall till Japan med en betydligt bättre känsla, än den han hade direkt efter VM. Helgens tävlingar på Hjälmsjön blev nämligen en positiv upplevelse och ängelholmaren hyllar de uppfräschade banorna.
– Med tanke på att det var länge sedan det kördes en tävling där ute blev det riktigt bra. Jag gillar banan, med bojar var tionde meter blir det en häftig upplevelse att köra där. Det finns inte någon annanstans i Sverige.
Nathell visade återigen sin särklass i Sverige, genom att paddla hem både 1 000 och 10 000 meter. På 1 000 var tvåan Dennis Kernen, Nyköping, knappa sekunden bakom, och på 10 000 var Nathell en och en halv sekund snabbare än Henrik Strand, Luleå.
– Formen känns helt okej, även om det var lite ovant att köra K1. Det blir lite annorlunda, jämfört med i en besättning.
På 200 meter vann Theodor Orban, Lödde, och här kom Martin Nathell på femte plats.
Gå till toppen