Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Imam döms för hets mot folkgrupp i Helsingborg

Den 39-årige imamen kallade judar för ”apornas och svinens avkommor” under ett offentligt tal i Helsingborg, och dömdes till dagsböter och villkorlig dom. Mannen erkände sitt uttalande, men nekade till brott.

2017 genomfördes manifestationer på Gustav Adolfs torg i Helsingborg. Vid ett av tillfällena hetsade en imam mot judar.Bild: Peter Ferm
Domen välkomnas av den judiska församlingen i nordvästra Skåne:
– Jag bryr mig inte så mycket om vilket straff han fick, det viktiga var att han blev dömd, säger en representant för församlingen och utvecklar sitt resonemang:
– Det här var en viktig markering från samhället och vi är tacksamma för det stöd vi känner.
Det som hände på GA-torg i Helsingborg sommaren 2017 hade sin upprinnelse i en konflikt kring tillgången till al-Aqsamoskén i Jerusalem, då israeliska myndigheter bland annat satt upp metalldetektorer där. Säkerhetsåtgärderna motiverades med att två israeliska soldater dödats.
Al-Aqsamoskén är en helig plats för världens muslimer och att bedjande människor skulle övervakas ledde kraftiga reaktioner.
Det var vid ett protestmöte i Helsingborg som imamen höll sitt tal och det var då han sa att judar var ”apornas och svinens avkommor”.
Den 39-årige imamen medger att han sagt så, men att han menade den israeliska regimen, att han som barn fått lära sig att ordet judar är synonymt med Israels ledning och militärmakt.
Helsingborgs tingsrätt köper inte förklaringen, utan kallar det för en efterhandskonstruktion. Lagmannen Ylva Norling Jönsson skriver i en kommentar till domen:
”Vi tycker att det framgår av talet i sin helhet att uttalandet avsåg judar med syftning på deras religion, inte regimen eller militärmakten.”
Och i domen skriver Helsingborgs tingsrätt: ”Saklig kritik mot regimen i Israel ryms givetvis inom ramen för yttrandefriheten. Att uttrycka att judarna apornas och svinens avkommor är dock inte ett sakligt inlägg i den pågående diskussionen om Israel-Palestinakonflikten”.
Ett tiotal människor hörde talet, men det spelades in och spreds sedan via sociala medier och fick därmed en långt större spridning.
Och det var så det kom till den judiska församlingens kännedom. De fick talet översatt till svenska och lämnade därefter in en polisanmälan.
– Vi har ett bra klimat i Helsingborg och vi har goda kontakter med alla samfund i stan, säger representanten för den judiska församlingen.
Men talet på GA-torg gick över en brottslig gräns och företrädare för moskéer i Helsingborg har också bett om ursäkt.
Den 39-årige imamens försvarare, advokat Nadim Al-Khamiesi, säger att hans klient är besviken men att man ännu inte bestämt om domen ska överklagas.
– Jag har inte sett detaljerna i domstolens resonemang än, men vi argumenterade ju för en friande dom.
Grunden för en friande dom skulle, enligt dem, vara att talet hölls på arabiska och därmed ska ses i en arabisk kontext, där språkbruket är annorlunda.
Alltså att talet är korrekt översatt till svenska, men att betydelsen av orden är annorlunda i det sammanhang och på det språket talet hölls.
Läs också Omstridda demonstrationer utreds av polisen
Läs också Israel-Palestinakonflikten letade sig till Helsingborg
Gå till toppen