Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Insändare: ”Orolig över hur vi ska lyckas rekrytera personal till vården”

Liberalernas ledamot i socialnämnden, Ulrika Adsersen, svarar på Bengt Silfverstrands insändare.

Ulrika Adsersen (L).Bild: Anders Malmberg
Bengt Silfverstrand skriver i sin insändare den 28/9: ”Vårdkrävande verksamheter fordrar mer personal. Så fram ur gömslena kära kommunpolitiker och berätta hur ni ser på saken”.
I socialnämnden är vi väl medvetna om att antalet äldre ökar och diskuterar frågan ofta. Personligen är jag mycket orolig över hur vi ska lyckas rekrytera personal till vården.
Om vi inte får fler att välja ett vårdyrke spelar inget annat någon roll. Idag är det bara 6-8 Höganäselever per år som söker vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet och vuxenutbildningen utbildar cirka 15 per år.
Behovet av undersköterskor är dubbelt så stort. Liberalerna i Höganäs har flera konkreta förslag:
• Starta Vård- och omsorgsprogrammet på Kullagymnasiet igen så att gymnasieeleverna inte behöver pendla till Helsingborg.
• Garantera sommarjobb till de som går en vårdutbildning.
• Garantera provanställning till de som tar studenten från Vård- och omsorgsprogrammet (eller motsvarande från vuxenutbildningen).
• Yrkesambassadörer som besöker alla åttondeklassare och berättar om sitt jobb.
• Mer resurser till vuxenutbildningen så att man kan starta nya vårdutbildningar varje år med stort fokus på språkstöd.
• Fler fasta tjänster så att man tryggt kan söka en utbildning och veta att man kan få jobb när man är klar.
• Gratis kurslitteratur till visstidsanställda inom vård- och omsorg som vill kompetensutveckla sig på sin fritid.
Dessutom vill vi att titeln vårdbiträde införs så att man även med en kortare vårdutbildning kan få arbete, exempelvis med tvätt och städning, så att undersköterskorna avlastas och kan arbeta med det som de är utbildade till.
Jag är också helt övertygad om att med ökad digitalisering kan vardagen både bli säkrare, tryggare och enklare för både pensionärer och personal.
Nyckelfria lås i hemtjänsten och brandvarnare direktkopplade till SOS är bara ett par exempel på detta och det kommer mycket mera i framtiden.
Till sist Bengt – glöm inte balansträningen, den är viktig när man blir äldre!

Ulrika Adsersen (L), ledamot i socialnämnden

Gå till toppen