Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Låt Åkesson sitta och peka vid bordet.

Jimmie Åkesson.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Regeringen var inte sen att nappa då M-ledaren Ulf Kristersson föreslagit blocköverskridande samarbete mot grov kriminalitet. I SVT:s Agenda på söndagen bjöd inrikesminister Mikael Damberg (S) in till breda parlamentariska samtal.
Men han var noga med att avgränsa bredden.
"Vi bjuder in alla partier utom Sverigedemokraterna", förklarade han.
Kanske var det ett slentrianmässigt beslut, särskilt välavvägt verkar det hur som helst inte. M, KD och C invänder mot att SD stängs ute.
När det talas om "nationell samling" borde samtliga företrädare för landets väljare sitta med vid bordet, menar Kristersson. Damberg hänvisar för sin del till att SD har en annan värdegrund.
"Deras förklaringsmodell är för grund. Det här är komplexa frågor."
Visst, det är komplext. Och misstanken finns att populisterna i vanlig ordning ger enkla svar på svåra frågor. Men om Sverigedemokraterna inte kan hantera det komplicerade och mångfasetterade får det visa sig inom ramen för de breda samtalen. Om SD-företrädarna gör sig omöjliga och inte vill ta ansvar för gemensamma lösningar får de helt enkelt lämna förhandlingarna.
I grunden är det naturligt med ett brett initiativ. Vågen av grova våldsbrott, som dödsskjutningar och sprängningar, har naggat bilden av statens förmåga att upprätthålla lag och ordning. Mer måste göras och när det rör något så grundläggande går det att förvänta sig att riksdagspartierna höjer sig över partipolitiska skiljaktigheter.
I vilken mån de lyckas är en annan fråga. De rättspolitiska programmen skiljer sig trots allt åt väsentligt. Det skulle inte förvåna om något eller några partier väljer att stå utanför ett slutligt förslag.
SD är inte vilket parti som helst. Hur det skiljer ut sig i sammanhanget framgick med stor tydlighet när partiledaren Jimmie Åkesson debatterade gängkriminaliteten mot Liberalernas Nyamko Sabuni i SVT:s Aktuellt (27/8). Då Sabuni framhöll att det inte är läge att peka finger politiskt invände Åkesson att hans parti minsann länge har varnat för ökad brottslighet:
"Jag tycker att jag har rätt att peka finger och tänker göra det."
Varför inte låta honom sitta och peka finger inom ramen för breda parlamentariska samtal? Då skulle det bli tydligt för alla inblandade att SD-linjen inte är konstruktiv.
Nu får Åkesson istället en chans att stå utanför och peka. Åter bjuds han och hans partikamrater på en möjlighet att framställa sig som det enda alternativet till ett politiskt etablissemang. I den positionen blir det också enkelt att hävda att SD har lösningarna på problemen med grov kriminalitet – utan att för den skull avkrävas några mer konkreta förslag.
Det kan bli svårt att nå samsyn i riksdagen. Likafullt borde regeringen ha kunnat inleda samtalen på bredast möjliga bas, för att sedan vid behov smalna av dem efterhand. Att stänga SD ute från start är tveksamt både principiellt och strategiskt.
Gå till toppen