Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sveriges första hälsoförskola invigd i Örkelljunga

Hälsotänk ska genomsyra allt från fysisk miljö till innehåll på Högkullens förskola.
– Äntligen är vi här, säger förskolechefen Agneta Ekberg.

Felicia Svensson kom med mamma Therese Hansen från Skånes Fagerhult för att vara med på invigningen av den nya förskolan. ”Vi kom mest av nyfikenhet. Och så känner vi flera i personalen” säger Therese.Bild: Annsofie Wieland
Det har tagit två år av personalutbildning, föräldramöten, forskarbesök och byggmöten, men på lördagen invigdes Högkullens hälsoförskola.
Bland myllret på gårdsplanen fanns både närboende, föräldrar, politiker, kommunanställda och inbjudna från grannkommunerna.
– Det är så roligt att så många kommit, säger barnskötaren Jeanette Johnsson som brett leende står och delar ut smoothies.
Byggnaden och utemiljön är tänkt för upp emot hundra barn, men verksamheten flyttade in med runt 70 barn i början av augusti. Innan dess har den levt flera år i moduler några kvarter från byggarbetsplatsen.
Förskolechef Agneta Ekberg och hennes personal har arbetat tillsammans med forskare i flera år för att skapa en verksamhet som ger barnen bättre hälsa. Nu får de passande lokaler.Bild: Annsofie Wieland
– Jag ska inte säga att allt är klart, men vi är på god väg, säger förskolechef Agneta Ekberg.
Av de 52 miljoner kronor som förskolan kostat har 15 procent lagts på utemiljön. Resultatet är två stora gårdar med många olika lekmiljöer som ska göra det enkelt och roligt att vara mycket utomhus.
”Barnen tar sin snutte och kryper upp direkt” säger Kristina Ekström vid barnens sovutrymmen under tak utomhus. På vintern kompletteras de med sovsäckar. Minst två till tre timmars utevistelse per dag är målet.Bild: Annsofie Wieland
Förskollärarna Frida Olsson och Emma Ågren från Ängelholm vandrade runt mellan vindskydd, gungor, sandområde kring en nedsänkt båt och olika trähinder för balans och lek. När de tror att det är slut upptäcker de ett område till med lite skog, sittplatser och en utescen.
– Vi är här för att titta på helheten, vad hälsoförskola betyder. Utemiljön är fantastisk, säger Frida Olsson.
Kommunen har fått projektpengar till en särskild hälsopedagog som under tre år ska arbeta med förskolor i hela kommunen. Där kommer erfarenheter av arbetssättet från Högkullen att spela stor roll.
Örkelljungas nya hälsoförskola Högkullen är ritad av Annika Markstedt och Ann-Sofi Krook, Chroma arkitekter.Bild: Annsofie Wieland
Arkitekterna Annika Markstedt och Ann-Sofi Krook har många förskolor på sitt CV, men träbyggnaden Högkullen, med fasad i cederträ, var ett speciellt projekt.
– Det som var annorlunda var att man involverade hela samhället. Det är också en fantastisk plats, säger Ann-Sofi Krook.
Ledorden i arbetet har varit social hållbarhet, rörelse och kost. Det har resulterat bland annat i en lounge där föräldrarna kan umgås en stund medan de hämtar och lämnar, och ett ”kökslabb” som ska få barnen att våga pröva nyttig mat de inte smakat förut.
Hugo Axelsson har gått på gamla Högkullen och var på invigningen med systern Agnes Axelsson. Familjen Svensson har yngsta dottern Ella på nya Högkullen. Övriga är storebror Eddie, mamma Melina och pappa Marcus.Bild: Annsofie Wieland
Melina och Marcus Svenssons tvååriga dotter Ella har redan gått på inskolning på nya Högkullen.
– Det är så fint och så bra personal. Det är en lyx att få vara med på detta, säger Marcus Svensson.
Gå till toppen