Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Bistånd i fel fickor gör ont värre.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Vad håller fattiga länder kvar i fattigdom? Korruption är ofta en del av svaret och inte bara på politisk nivå. Problemet finns till och med bland dem som hanterar bistånd, vilket det nu kommer påminnelser om.
Aftonbladet avslöjade i måndags att Sida har stoppat Sveriges bistånd till en av de största mottagarna, organisationen AECF som stöttar afrikanska småföretagare. En rapport visar hur ledningen har levt lyxliv för delar av pengarna. Skyhöga löner, bonusar, exklusiva klubbmedlemskap …
"Vi reagerade direkt när vi fick de här uppgifterna", säger Sidas avdelningschef Hans Magnusson till TT.
Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingsarbete, försäkrar i sin tur att myndigheten ska bli ännu bättre på att reagera vid missbruk av biståndspengar. Det behövs, att döma av uppgifter i Svenska Dagbladet (3/9).
Med stöd av svenska skattemedel har chefen för FN-organet UNRWA, enligt en internrapport, flugit business class världen över med sin älskarinna. Ytterligare två av organets toppchefer ska ha missbrukat sin makt och roffat åt sig ekonomiskt. Flera länder har därför beslutat att tills vidare avstå från ytterligare bidrag till UNRWA. Men inte Sverige – Sida hänvisar till att utredningen inte är klar.
Som om det inte fanns ett viktigt signalvärde i att frysa bidragen redan vid tecken på korruption.
Den starka svenska ekonomin har fått biståndet att öka rejält på senare år. För 2019 handlar det totalt om 51 miljarder kronor, varav Sida hanterar 42,2. För att kontrollera sådana summor skulle myndigheten egentligen behöva anställa hundratals personer till, framhöll tidigare Sidachefen Bo Göransson i fjol.
Och klart är att biståndspengar i fel fickor inte bara skadar enskilda stödprojekt. Samtidigt stärks korruptionskultur som gör att fattiga förblir fattiga.
Gå till toppen