Annons

Annons

”Kriminaliteten har eskalerat medan politiker har ägnat sig åt att peka finger åt varandra.”

Opinion

Vi har fem förslag på hur Helsingborg skulle kunna få bukt med den otrygghet som råder i staden. Det skriver Amir Jawad, Emilia Kulevska och André Krisping, företrädare för Liberala ungdomsförbundet i Helsingborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Poliser och ambulanspersonal efter en skottlossning i Helsingborg.

Bild: Patrick Persson

Annons

Under de senaste åren har otryggheten ökat runtom i Sverige. Helsingborg är inget undantag. Det visar Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning och forskningsprojektet Ung Livsstil, som pratat med över 3 000 unga helsingborgare.

Hittills i år har 1 247 rån mot unga i Sverige rapporterats till polisen. Siffran kan jämföras med i fjol då totalt 1 896 anmälningar gjordes.

Det är uppenbart att kriminaliteten har eskalerat medan politiker på olika nivåer har ägnat sig åt att peka finger åt varandra istället för att ta ansvar och agera.

De månader som hittills gått av 2019 har varit intensiva för de kriminella i Helsingborg. För några veckor sedan rapporterades nio rån i Helsingborg under en och samma kväll, varav flera av rånen ska ha skett under knivhot mot ungdomar. För många är det en djupt traumatiserande upplevelse.

Att påstå att det är livsfarligt att röra sig ute i Sverige är ingen överdrift. I sommar blev en 18-årig man från Göteborg knivrånad och avled senare på grund av sina skador.

Det är inte för mycket att begära att man som ung ska kunna känna sig trygg i sin stad. Ungdomar ska inte heller behöva vara rädda för att ta på sig den där lite finare jackan eller smycket.

Känslan av otrygghet utgör ett hinder för många, inte bara unga, att leva sitt liv på det sätt som de själva vill. Ens individuella frihet ska inte behöva inskränkas på grund av en ökande otrygghet.

Liberala ungdomsförbundet i Helsingborg kräver därför att stadens politiker vidtar konkreta åtgärder för att göra Helsingborg till en tryggare stad. Det behövs:

• Fler poliser i zoner som människor upplever som otrygga.

• Fler ordningsvakter i centrala Helsingborg.

• En förbättrad och förstärkt kommunal avhopparverksamhet för kriminella, med ett rehabiliterande syfte.

• Att socialtjänst, skola och polis fördjupar och utvecklar sitt samarbete så att de i ett mycket tidigare skede kan identifiera de barn och ungdomar som löper risk att bli kriminella.

• Att fler ungdomar får möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, förslagsvis genom kommunala instegsjobb med ett särskilt fokus på en kombination av teori och praktik.

Det finns givetvis fler lösningar för att få bukt med otryggheten, men dessa fem punkter ser vi som viktiga första steg.

Att Helsingborg blir tryggare är bra för alla – företagare såväl som studenter och blivande helsingborgare. En attraktiv stad mår vi alla bättre av. Tyvärr går utvecklingen åt motsatt håll. För oss i Liberala ungdomsförbundet Helsingborg är det frustrerande att bevittna.

För varje dag som går utan att stadens politiker agerar växer de parallellsamhällen där utanförskap och kriminalitet frodas, och för varje dag som parallellsamhällen växer, undermineras rättsstaten.

Det är dags för en ny politik för ett tryggare Helsingborg. Den som inte känner sig trygg i sin närmiljö är heller inte fri.

Amir Jawad, PR-ansvarig och tillträdande styrelseledamot i Luf Helsingborg.

Emilia Kulevska, ordförande i Luf Helsingborg.

André Krisping, tillträdande vice ordförande i Luf Helsingborg.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy