Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Träffpunkt Elfdalen redo för invigning

Leaderprojektet i Elfdalen är så gott som genomfört. På söndag är det invigning med aktiviteter, smådjursutställning och öppna hus.

Nils Andersson, Marianne Carlson och Göran Liljekvist från hembygdsföreningen på Leonard Antons nya bro längs fantasistigen.Bild: Hanna Rahlén
– Vi hittade den här stocken längre bort och någon tyckte att den såg ut som ett odjur. Så nu ligger den här där fantasistigen börjar, säger Nils Andersson, som är ordförande i Klippans hembygdsförening.
Han tar täten för att visa upp den sista större förändringen på området som ingår i Leaderprojektet Träffpunkt Elfdalen. Hittills har man bland annat renoverat Össjö krog, byggt nya offentliga toaletter, ett utegym, en hinderbana med vikingaskepp och fixat till scenen. På söndag, 8 september, ska alltihop invigas.
– Det har gått bättre än vi tänkte, säger Nils Andersson.
Fantasistigen är en kortare slinga genom skogen ner mot Bäljane å och den är främst till för barn. Den slingrar sig genom lövskogen och förbi konstverk som Leonard Anton karvat fram ur träd och stubbar. Tanken är att väcka fantasin till liv hos stigens vandrare.
Längs fantasistigen ska barn få inspiration till att släppa lös sin kreativitet.Bild: Hanna Rahlén
– Här kanske vi kan kapa upp lite pinnar om någon vill bygga en koja, så finns det redo, föreslår Nils Andersson när han passerar en hög död ved.
– Och här kanske vi kan göra en sittplats av de här stockarna, säger Marianne Carlson som också engagerar sig i Klippans hembygdsförening.
Även om Leaderprojektet börjar lida mot sitt slut finns många idéer kvar för området. Längs med fantasistigen ska det komma upp pilar som leder rätt och nytillskottet från Leonard Anton – en vikingainspirerad bro – ska färdigställas.
– Vi ska också samarbeta med skolor och förskolor för att höra vad mer barnen vill ha här, säger Nils Andersson.
I skogen mellan hembygdsbyn och Bäljane å finns sedan tidigare skulpturer av Leonard Anton. Nu har det tillkommit en bro och bänkar längs med nya fantasistigen.Bild: Hanna Rahlén
Sedan våren 2018 har arbetet med projektet pågått och även om invigningen är redan till helgen har de året ut på sig att göra allt klart.
– Det har varit väldigt välplanerat och jag tror att vi lagt ner runt 4 500 timmar på det här. Belöningen är ju att folk tycker att det blir fint, säger Nils Andersson.
– Vi har fått många nya medlemmar också, säger Marianne Carlson.
Scenen på området har fräschats upp som en av många delar i Leaderprojektet.Bild: Hanna Rahlén
Fakta

Invigning av Träffpunkt Elfdalen

När: 8 september från klockan 13.

Var: Hembygdsbyn Elfdalen.

Vad: Tal, musikunderhållning av Klippans musikkår, Dolken i Håsan, Inge-Tore Rörstrand och Elisabeth Assarsson Marsh, väsensvandring längs fantasistigen, smådjursutställning och trolleri. Scouterna bjuder på grillad korv.

Gå till toppen