Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gång- och cykelpassage ska göra det säkrare vid Bälingebadet

Förra året uppstod trafikkaos vid Bälingebadet när parkeringsplatserna inte räckte till. Sedan dess har en ny parkeringsyta tillkommit. Nu kräver Trafikverket att kommunen även bygger en gång- och cykelpassage för säkrare korsning av väg 108.

Den varma sommaren 2018 försvann plötsligt en av två parkeringsplatser vid Bälingebadet i Perstorp. Trafikkaoset lät sig inte vänta och det hela slutade med att kommunen köpte mark för att skapa en ny parkeringsplats.
Men eftersom kommunen nu äger både parkeringsplatsen och campingen — som ligger på var sin sida av väg 108 — kräver nu Trafikverket ytterligare åtgärder.
– Båda platserna nyttjas ju av samma personer, folk som parkerar för att bada. Det är grunden till kravet från Trafikverket om en säker överfart, säger Perstorps kommunalråd Torgny Lindau (PF).
Det som krävs är en gång- och cykelpassage, även om det inte i dagsläget finns någon gång- och cykelväg längs väg 108 mellan Perstorp och Bälingebadet.
– Det finns en pågående diskussion mellan Perstorp och Trafikverket då det är deras väg. Vad gäller oskyddade trafikanter över lag i kommunen finns det ju ett stort intresse att skydda dem bättre. Därför skapades p-platsen för att det skulle bli säkrare, säger Torgny Lindau.
I kommunstyrelsen har man tagit ett inriktningsbeslut där man vill bygga en gång- och cykelöverfart. Om det blir av nu beror på om medel avsätts i budgeten. Tanken är att Trafikverket då står för halva kostnaden.
– Gör vi inte det nu så måste vi betala hela avgiften själva. Som jag förstår det får vi inte använda parkeringsplatsen om vi inte gör detta så vi tar det på stort allvar för badets skull, säger Torgny Lindau.
Totalt räknar kommunen med att det kommer kosta mellan fyra och sex miljoner kronor.
Gå till toppen