Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinna fick organ bortopererade – läkare missade gulsot och cancertumör

En läkare på en vårdcentral i Landskrona skickade inte en sjuk kvinna vidare för akut utredning av gulsot. Nu får han kritik av Ivo, inspektionen för vård och omsorg.

Det var i augusti i fjol som en kvinna i 60-årsåldern sökte vård hos Vårdcentralen Centrum i Landskrona. Hon mådde dåligt, tyckte att hon hade mörk urin och att hennes hud hade en gulaktig ton. Hon trodde att hon hade fått gulsot.
Läkaren hon fick träffa undersökte henne, tyckte att allt såg bra ut, och det togs blodprov. Han skickade sedan hem kvinnan med budskapet att hon skulle invänta provsvar som skickas ut med posten.
I sin anmälan till Ivo berättar kvinnan att läkaren inte tog hennes blodtryck, trots att hon mådde dåligt, och att hon utan framgång bad om att få dropp för att må bättre.
”Läkaren sa att det inte behövdes utan att jag skulle gå hem och dricka mer än två liter vätska om dagen”, skriver hon i anmälan.
Men provsvaren dröjde och kvinna blev sämre.
Efter tre veckor sökte hon hjälp på akutmottagningen vid Helsingborgs sjukhus. Här berättade hon om sina symptom och fick då veta att provsvaren hade kommit, utan att någon hade meddelat henne att hon hade gulsot.
”Sjuksköterska sa att värdena var dåliga och hon var chockad över att ingen hade meddelat det”, skriver hon till Ivo.
Kvinnan blev inlagd i tre veckor och gick genomgå flera undersökningar som visade att hon hade cancer. I oktober blev hon opererad på Lunds universitetssjukhus. Där blev flera av hennes organ bortopererade på grund av att hon hade cancertumörer.
Ivo har granskat ärendet och kommit fram till att läkaren gjorde fel, och att han akut borde ha remitterat patienten för skyndsam utredning av gulsot. Dessutom finns det brister i hans journaldokumentation, enligt Ivos beslut.
HD och Sydsvenskan har sökt Elisabeth Axelsson, verksamhetschef Vårdcentralen Centrum för en kommentar till Ivos kritik.
– Jag har inga synpunkter på Ivos beslut, skriver hon i ett mejlsvar.
Vad har gjorts för att förhindra en upprepning?
– Avvikelsen är genomgången både med medicinsk rådgivare samt i läkargruppen för att förhindra att det upprepas.
Artikeln har uppdaterats
Gå till toppen