Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skrombergaverken ska säljas – marken undersöks

Skrombergaverkens fastighet är till salu. Nu undersöks den gamla industrimarken. Gamla ledningar som innehåller tjära ska grävas bort.

CC Höganäs som äger industrifastigheten har sedan en månad sitt kontor i gamla Allerhuset i Helsingborg. Nu har företaget, som importerar och säljer bland annat kakel och klinker, också flyttat sitt lager från Ekeby. Fastigheten Skromberga 12:1 är till salu och byggnaderna har tömts.
– Vi har ett par intressenter som vi diskuterar med. Vi gör bedömningen att den är intressant för någon som vill utveckla området vidare, säger Max Råvik, vd på CC Höganäs.
Planen för att återställa marken togs fram 2009, ett år efter att produktionen upphörde på Skrombergaverken. CC Höganäs står för undersökningen som utförs av konsultföretag och sedan granskas av länsstyrelsen. Både fabriksområdet och askdeponin norr om om rådet har undersökts.
Sammantaget bedömer länsstyrelsen att resultatet hittills inte visar på miljö- och hälsorisker.
– Det är ett industriområde, det är inte meningen att småbarn ska leka, säger miljöhandläggare David Lalloo och tillägger att området bedöms riskfritt att användas för industriändamål, däremot inte för barn med tanke på bland skrot och föroreningar i marken.
Det som nu återstår är undersökning av ett av de båda gasverken samt ytterligare undersökningar av ledningar i marken. Det handlar om tjärledningar i marken som kommer från gamla kolgasgeneratorer. I det fallet rekommenderar länsstyrelsen att de tas bort.
– Vid undersökningar har man påträffat rinnande vätska av tjära i en punkt. Risken bedöms som liten för de som vistas på området när ledningarna ligger i marken. Däremot finns det frågetecken kring omfattningen, säger miljöhandläggaren David Lalloo på länsstyrelsen.
Risken är att tjära kan läcka ut om ledningarna skulle gå sönder på längre sikt. Tjära innehåller höga halter av PAH (polycykliska aromatiska kolväten) en grupp kemiska ämnen som är cancerogena.
– Påträffar man sådana här produkter ska man verkligen försöka ta bort det innan de ställer till större problem. Har man frilagt ledningarna är det förhållandevis lite arbete att ta bort dem, säger David Lalloo.
Den verksamhet vars spår nu undersöks har till största delen ägt rum före 1985, när Höganäs AB ägde Skrombergaverken. Men CC Höganäs avser slutföra undersökningen i egen regi och se till att tjärledningarna tas bort.
– Vi vill säkerställa att vi lämnar det under bra skick efter alla år. Vi vill inte ha det liggande där, säger Max Råvik.
Fakta

Skrombergaverken

På Skrombergaverken tillverkades byggkeramik. Verksamheten kom i gång på 1880-talet tack vare att stenkolsbrytningen gav stora mängder lera som biprodukt. Höganäsbolaget ägde Skrombergaverken 1904-1985. Fabriken har bland annat levererat kakelplattor till operahuset i Sydney och glaserat tegel till Helsingborgs rådhus.

Nuvarande ägaren CC Höganäs är idag en del av den italienska koncernen Ricchetti Group. När produktionen upphörde 2008 övergick CC Höganäs till import och försäljning av framför allt kakel och klinker.

Källa: Wikipedia

Gå till toppen