Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Båtsman med havet som intresse hela livet

Båtsman Kaj Nordgren, Landskrona, fyller 90 år den 5 september.

Nu fyller Kaj Nordgren, Landskrona, 90 år.Bild: Bengt Nilsson
När Kaj Nordgren inför sin 90-årsdag summerar sitt liv som båtsman i Landskrona kommer bilden med det amerikanska slagskeppet Iowa upp i minnet.
– Som båtsman gällde det att med lotsbåten köra ut lotsen till skepp som behövde lots till hamnen. Iowa skulle förvisso inte till Landskrona utan skulle avlägga ett besök i Köpenhamn. Men då den gick söder om Hven var det vårt ansvar att se till att hon kom fram utan missöde. Det gällde för mig att köra fram till det över 270 meter långa slagskeppet, trycka lotsbåten intill dess skrov vid repstegen som lotsen skulle äntra och samtidigt hålla samma fart som Iowa, säger Kaj.
Kay visar upp sina tummar som vittnar om ett hårt kämpande för att hålla i ratten mot ett vrenskande Öresund.
– Mitt intresse för sjön startade då jag tog jobb under tre säsonger som jungman på Hvenskutan Remigia. Kaptenen Carl Johannesson behövde en extra man eftersom han själv var invalidiserad och höll sig upprätt med hjälp av en järnskena. Han kunde bara köra skutan och dess kran vid lastning och lossning.
När Kaj Nordgren började på Lotsverket hade han bara ledigt var sjunde söndag. Han var då stationerad på lotshuset och satt och spanade över Sundet. Om ett fartyg ville ha lots så kom det ett blink eller så hissades en speciell flagga.
– När fartygets skorsten siktades över Seglarpaviljongen var det dags att köra ut och möta det. Flera båtar tog sig in i hamnen utan vår hjälp, men var de utländskt flaggade fick de ändå betala för lotshjälp.
I början av hans karriär gick det att kalla på lotshjälp med endast en timmes varsel.
– Jag bodde då på Stormgatan och kommer ihåg att vid ett tillfälle jag fick cykla ner till hamnen medan jag åt på min kotlett. Idag krävs fyra timmars varsel. Även på nätterna var vi tvungna att ha beredskap, Sveabåtarna kom alltid ett på natten för att lasta socker.
Han har även hjälpt världens största valkokeri till hamn. Det var även många räddningsaktioner, personer som hade blåst till sjöss på luftmadrasser eller fåt motorhaveri.
– En gång var vi ute och hämtade tre grabbar som kört moped ut från Barsebäck på isen. När isen bröt upp befann de sig på ett stort flak. Men de hade trampat upp ordet HJÄLP i snön. Vi körde fram till flaket och lastade både pojkarna och mopeder.
Vikingbåten Svan var en riktig olycksfågel. En gång hade den kört på grund vid Gräsrännans fyr.
– Vi fick åka dit och evakuera passagerarna till Hvenbåten Bore som hade för stort djup för att själv kunna bistå. Vår uppgift var också att måla sjömärken. Vi tog in dem regelbundet, även våra båtar, som till en början var gröna, gick vi över med färg.
1973 upphörde lotsstationen i Landskrona. Kaj Nordgren blev då överflyttad till Helsingborg. Han gick i pension 1989 vid 60 års ålder.
Det är inte många som känner till det, men Kaj har tillsammans med Georg Svensson vunnit två silvermedaljer i snipesegling. Han har tillsammans med sina söner fortfarande en segelbåt. Blue Twins ligger i Lundåkrahamnen, där Kaj länge varit någon form allt-i-allo, men nu nöjer han sig med att spela bingo i Ostpirens lokaler om söndagarna.
Under sin aktiva tid var Kaj styrelsemedlem i Landskrona Lekmannakår och kyrkovärd i Säby.
Bengt Nilsson

Kaj Nordgren

Född den 5 september 1929 i Lund.
Gjorde lumpen vid Flottan i Karlskrona.
Gift sig med Emmy 1959. Änkling sedan 1998. Far till tvillingpojkar födda 1962. Sju barnbarn.
Bor i bostadsrättsföreningen Kungen i Landskrona där han kan blicka över sitt kära Öresund och hålla koll på båttrafiken.
Firar sin 90-årsdag den 5 september i Ostpirens föreningslokal i Lundåkrahamnen i Landskrona.
Gå till toppen