Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ekobönderna öppnar sina gårdar

Den 7 och 8 september är det dags för årets Ekorunda. Då öppnar de ekologiska lantbrukarna gårdarna för allmänheten.

I nordvästra Skåne är det fyra gårdar som deltar i årets runda. Två av dessa finns i Båstads kommun, en i Ängelholms kommun och en i Klippans kommun.
För Båstads del handlar det om Bäckdalen i Hallavara där det bland annat ges möjlighet att vara med på örtvandring, klappa hunden Molly och hälsa på hönsen och tuppen Sixten.
Den andra gården som finns med på rundan i Båstads kommun är Lindegrens gård i Sinarpsdalen. Där väntar en tur till kor och grisar med berättelser om lantbruket. Här har David och Lina Lindegren uppfödning av lantraserna rödkulla, fjällko och linderödsgris.
I Klippans kommun är det Bjärhus i Söndraby som deltar och där kommer bonden att berätta samtidigt som det finns möjlighet att vandra i odlingen, klappa lamm och hunden Azza. Här odlas ett 30-tal olika grönsaker och rotfrukter samt allt foder till de lamm och nötkreatur som finns på gården.
I Ängelholms kommun öppnar Per-Erik Hansson på Ingelstorps gård upp gården för att få till en dialog med Göteborgs kommunalråd Naod Habtemichael. Per-Erik Hansson vill debattera att det skulle råda brist på ekologiskt kött och att ekoköttet skulle ge högre klimatavtryck än konventionellt. Enligt information från Ekorundan ska detta ha angetts som anledning till varför Göteborgs stad valt att släppa målet om 100 procent ekokött.
Totalt 17 skånska gårdar ingår i årets Ekorunda som genomförs för trettonde året i rad. Arrangör är Mossagården i Veberöd. Gårdarna håller öppet klockan 10-17 båda dagarna.
Gå till toppen