Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hållbarhet är målet för kreativ duo

De delar intresset för att ge gamla föremål nytt liv. Nu gör Monica Palmqvist och Fredrika Ramsay gemensam sak med inspirationskvällar och föreläsningar hos Kullabygdens byggnadsvård.

Monica Palmqvist och Fredrika Ramsay bjuder in till workshop och föreläsningar i Kullabygdens Byggnasvård på Kullagatan.
Monica Palmqvist och Fredrika Ramsay träffades i mitten av 90-talet. Fredrika arbetade i kaffestugan på Krapperups slott och Monica var stamgäst.
– Att sy om och återanvända var något jag ärvde av min mamma, hon kunde göra de mest fantastiska saker av det som inte längre användes. När jag önskade mig en pälskrage till min jeansjacka sydde hon en av en gammal päls som inte användes. Den blev som ny, berättar Monica.
För Fredrika har återbruket också varit självklart. Det var när hon arbetade med renoveringen av det gamla slottskaféet som hon upptäckte hur svårt det var att få tag i rätt färger och beslag för att kunna renovera gamla byggnader så de blev riktigt tidsenliga. Det lade grunden för Kullabygdens Byggnadsvård, företaget hon drivit sedan 2003.
Sedan i höstas är hon verksamhetschef på Lantmännen i Viken och den egna butiken på Kullagatan har fått en delvis ny inriktning. Att öppna för inspirationskvällar och sprida kunskap är en del samtidigt som hon fortsätter sälja detaljer till gamla hus och hjälpa människor att hitta rätt.
– Att sälja färger har jag inte kapacitet för längre. Den verksamheten har vuxit ur lokalerna. Nu fokuserar vi på det detektivarbete som krävs för att hitta rätt detaljer, och så öppnar jag upp här med workshops och föreläsningar. Det är helt nytt för mig, berättar Fredrika.
Monica och Fredrika gör nu gemensam sak av sin vilja att inspirera till en hållbar livsstil.
– De flesta har äldre handdukar och dukar hemma, linne och bomull kanske ärvd från flera generationer tillbaka eller köpt på loppis. Jag köpte en hel låda redan när jag var 17. Jag kallar dem kulturarvets textila skatter, säger Monica.
”Åkerbergska huset” på Kullagatan, där Kullabygdens Byggnadsvård huserar, blir nu platsen för både workshops och föreläsningar. Monica, som till stor del arbetar i textil, kommer att lära ut bland annat textiltryck, broderier och färgning av textil, samt att sy om kläder för att ge dem nytt liv.
– Återbruket måste kopplas till genuint hantverkskunnande och genomtänkt design. Det är så det kan få ett genomslag på riktigt. Den som har ett vackert kök vill ha detaljer som är vackra. Det handlar om att skapa något som känns nytt, säger Monica som själv tillverkar både kökshanddukar och disktrasor av återanvänd textil.
Vid sidan om sitt eget skapande, arbetar hon med att inspirera både barn och vuxna till en hållbar livsstil. Hon kan bokas för workshops av företag, föreningar och skola. Hon kommer att hålla en workshop hos Kullabygdens byggnadsvård den 17 november Temat för kvällen blir Kulturarvets textil möter ny design. Det kommer att handla om textiltryck, broderi kuddar och förvaring.
Fredrika Ramsay å sin sida planerar en föreläsningsserie i hållbar husrenovering under tre kvällar i oktober.
– Föredragen ska handla om kalk, linoljetempera, fönsterrenoveringar och historiska trädgårdar. Det finns ett stort hantverkskunnande i trakten och jag kommer att bjuda in gästföreläsare, säger hon.
Söndagen den första advent blir det vintermingel med glögg, närproducerat och workshop i att göra kort för julklappar och vintergåvor.
Monica Palmqvist och Fredrika Ramsay vill höja statusen på arbetet med återbruk och hållbarhet.
– Mitt mål är att någon ska komma in här med gamla saker, ärvda textilier eller fynd från loppis och komma ut med något som är så fint att de vill ge bort det i present och samtidigt göra skillnad i framtidens miljöval, säger Monica Palmqvist
Gå till toppen