Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Landskapsingenjören som tar hand om Norrvikens trädgårdar

För Pierre Nestlog är Norrvikens trädgårdar egentligen en gammal bekantskap. Från i år är det han som är ansvarig för trädgårdarna.

Det är Pierre Nestlog som har ansvaret för att det grönskar på Norrviken. Från och med i år är han ansvarig för trädgårdarna.Bild: Michael Lundblad
Än så länge ser det ut att dröja innan Norrvikens växtlighet på allvar skiftar i höstfärger. Just nu är bästa tiden för beskärningsarbeten och att dela eller flytta på perenner. Så visst finns det att göra i trädgårdarna även på hösten.
Även om sommarens riktiga högsäsong är över har Norrviken öppet fem dagar i veckan hela september månad ut.
– Vi har beskurit vissa perenner för att få en andra blomning i september, säger Pierre Nestlog, 62 år, som i år är ny som ansvarig för trädgårdarna.
Han är utbildad landskapsingenjör och har tidigare bland annat arbetat på Solliden och som programansvarig på institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet. Ursprunget finns i norra Småland men numera bor han i Båstad.
Den japanska trädgården är en populär del av Norrviken. Pierre Nestlog har tidigare bland annat arbetat på Solliden.Bild: Michael Lundblad
– Jag hade motsvarande arbete på Solliden som jag har här. Trädgårdarna på Solliden och Norrviken är lika varandra, säger Pierre Nestlog.
Men för honom är Norrviken ingen ny bekantskap. Redan på 1980-talet jobbade han på anläggningen och var en av dem som startade en plantskola på platsen.
– När jag jobbade här på 80-talet fick jag en stark känsla av att det borde k-märkas, säger han.
Till nästa år firar trädgårdarna 100 år som publik anläggning. En anläggning som skapades av Rudolf Abelin. Enligt Pierre Nestlog bar grundaren även på en folkbildningstanke när han skapade de olika trädgårdarna.
– Huvuduppgiften för mig är att ha ett bevarande perspektiv och att renovera och restaurera de befintliga delarna. När vi firar 100 år som publik trädgård blir det fokus på Abelins gärning, säger Pierre Nestlog.
Pierre Nestlog vid några av Norrvikens dahlior.Bild: Michael Lundblad
Årets säsong bjöd på två nytillskott i form av Hasse Anderssons glada trädgård, skapad speciellt för barn, samt en hyllningsträdgård till Ulla Molin som Heidi Palmgren står bakom.
Ett kommande projekt är att tillgängliggöra den del av trädgårdarna som går under namnet Tors park. Tor Nitzelius var dendrolog och samlade på växter. På 1950-talet var han bland annat intendent för Göteborgs botaniska trädgård och skrev flera böcker om växters användning i parker och trädgårdar.
– Han samlade in växter och när hans egen trädgård var full tog han hit dem, säger Pierre Nestlog.
Pierre Nestlog framför Villa Abelin.Bild: Michael Lundblad
Många brudpar väljer att ha festligheterna på Norrviken i samband med bröllopet och tar gärna bröllopsbilderna bland växtligheten.
Hösten innebär bland annat mycket häckklippning på Norrviken. Om en månads tid ska nya lökar sättas i marken. Lökar som till nästa år ska bidra med ny prakt.
Under högsäsongen finns tolv personer på plats och sköter trädgårdarna. På vintern är de hälften så många.
Gå till toppen