Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kommuner stoppar eller minskar skolfoto

Nya personuppgiftsregler har fått en rad kommuner att stoppa eller ifrågasätta skolfotografering.
Malmö och Bjuv stoppar skolfoto helt. Andra har tagit bort klassbilder eller funderar på att fasa ut avtalen för skolfoto.
Högastenskolan i Helsingborg tar bilder.
– Det är en tradition, säger biträdande rektorn Åke Roslund.

När skolfotografen Henrietta Klyft Persson har fått alla elever på plats, går det fort att ta klassfotot. Efteråt blir det porträttfotografering.Bild: Sven-Erik Svensson
I fyra dagar är halva idrottshallen på Högastensskolan i Helsingborg avdelad till skolfotografering. Nu har turen kommit till klass 6A. Eleverna tassar in på led. På fotografen Henrietta Klyft Perssons uppmaning lägger de nycklar och tjocka tröjor på golvet, och sedan får de sträcka på sig. Fotografen väljer ut de längsta att stå längst bak på en bänk och de kortaste att sitta på stolar längst fram. Hon flyttar lite runt på eleverna, vänder dem så att de står med sidan mot kameran, ger instruktioner.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen