Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Hans Rausing

Hans Rausing har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 93 år. Närmast sörjande är hustrun Märit och barnen Lisbet, Sigrid och Hans-Kristian.

Hans Rausing föddes 25 mars 1926 i Göteborg. Han blev vd för Tetra Pak i Lund 1954 och byggde under åren upp bolaget till ett världsomspännande förpackningsföretag.
Hösten 1966 flyttade jag in till familjen Rausing i Lund. Jag var 14 år och Hans och Märit hade frågat om jag ville slippa långa resor till skolan, bo med dem och vara en del av deras familj. Jag bodde då på Simontorp, ägt av Ruben Rausing, och hade börjat högstadiet i Lund eftersom min hemkommun bara hade sjuårig folkskola.
Jag tvekade aldrig att flytta, älskade Hans, Märit och barnen och kände mig respekterad och som en självklar del av familjen redan från början. Hans och Märit stod för något fullständigt unikt. De var ointresserade av utanpåverk, båda genuint intresserade av människor och samtal, och extremt generösa och toleranta i sin tolkning av omvärlden. Så har Hans och Märit varit i hela det liv som jag känt dem.
Nu är Hans Rausing borta, en av de finaste och klokaste människor jag mött. Den Hans jag kände var den privata. Han lyckades bygga upp ett av världens mest framgångsrika företag, utan att göra avkall på sin familj. Hemma var Hans närvarande och tillgänglig, inte av plikt utan för att han älskade och njöt av samvaron med Märit, barnen och vännerna, som fanns med genom livet.
Under skolterminerna tillbringades helgerna på Skogsmöllan, en tidigare kvarnbostad utanför Lund. Lördagar och söndagar var Hans uppe tidigt. Gjorde frukost till hela familjen och berg av små delikata smörgåsar som bars till den stora dubbelsängen där alla samlades. Hans berättade!
Han älskade att göra komplicerade naturvetenskapliga och tekniska fenomen enkla och spännande i interaktion med sina lyssnare. Han var också en sann humanist, både i sin syn på människan och i sitt intresse för litteratur och historia. Genom hela sitt liv hyste han en stor kärlek till tankelekar och fantasi, helst tillsammans med barn.
Hans hade en intellektuell kapacitet som få andra. Men detta hindrade honom inte från att intressera sig för sådant som var praktiskt, bland annat att laga mat och självklart då också att göra inköp. När Hans var på resor besökte han, om möjligt, de lokala och enkla livsmedelsaffärerna. Han menade att ett besök i livsmedelsbutiken gav en ärlig och oförställd bild av människors livsvillkor just där och då. Hans var genuint intresserad av människors liv, hur vi alla på vår planet ska kunna leva tillsammans på ett bra och rättvist sätt.
Hans och Märit prioriterade samma saker och byggde upp en unik gemenskap. De förde ständiga samtal med varandra. Det var deras sätt att förvalta och underhålla en livslång kärlek och ett synnerligen lyckligt äktenskap. Min upplevelse var att de båda beundrade och respekterade varandra på ett enastående sätt.
Tillsammans med Märit var Hans min finaste vuxna vän och mentor under tiden som tonåring och som ung vuxen. Jag kommer att sakna honom.
Ingrid Gustavsson
Lund
Gå till toppen