Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Östersund – succéklubben i blåsväder

Från succéklubb till förening i blåsväder. Här är de viktigaste turerna i följetongen om Östersunds uppgång och fall.

Östersund spelar en central roll i den rättegång som i dag inleds mot Daniel Kindberg, klubbens före detta ordförande. Arkivbild.Bild: JOHAN AXELSSON

Klubben bildas

Östersunds FK bildades 1996 som ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF. Klubben spelade sina första matcher i division 2 Norrland året därpå.

Kindberg ny ordförande

Daniel Kindberg blir ordförande för Östersund 2010. Året efter anställs britten Graham Potter som tränare. Han leder klubben till superettan 2012 och vidare till fotbollsallsvenskan 2015.

Bokcirklar och nattvandringar

ÖFK väcker uppmärksamhet när klubbens spelare engagerar sig även utanför planen. Spelarna deltar i bokcirklar och nattvandringar och genomför olika konstnärliga projekt.

Europa League-succé

2017 vinner ÖFK svenska cupen, vilket leder till kval till Europa League, där klubben gör succé. I kvalet till gruppspelet slår man det turkiska storlaget Galatasaray, Fola Esch från Luxemburg och grekiska Paok. Väl där presterar ÖFK över all förväntan och tar poäng mot lag som Athletic Bilbao och Hertha Berlin. I slutspelet blir dock Arsenal för svåra för Östersundslaget och klubben slås ut med siffrorna 2–4 över två matcher, trots en avslutande 2–1-seger i London.

Kindberg anhålls

I april 2018 genomför Ekobrottsmyndigheten en razzia mot det kommunala bostadsbolaget Östersundshem där vd Daniel Kindbergs arbetsdator beslagtas. Kindberg anhålls misstänkt för ekonomisk brottslighet, grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Kort därefter arbetsbefrias Daniel Kindberg från sitt uppdrag som vd för Östersundshem. Han tar också timeout från jobbet som ordförande för ÖFK.
Daniel Kindberg släpps från häktet efter två dagar, men misstankarna mot honom kvarstår och har dessutom stärkts under tiden, enligt Ekobrottsmyndigheten.

Potter lämnar

I juni 2018 lämnar tränaren Graham Potter Östersund för att jobba för Swansea, då hemmahörande i den engelska andraligan. Östersund slutar samma år sexa i allsvenskan. Årets säsong har varit desto tyngre för klubben. Laget ligger på elfte plats efter att 22 av 30 omgångar spelats.

Åtal väcks

12 december 2018 väcker åklagare Nicklas Jeppsson åtal mot Daniel Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna är bland annat grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Enligt åklagaren har runt 15 miljoner kronor flyttats från två bolag i Östersund och hamnat hos fotbollsklubben. De tre männen ska ha använt falska fakturor och sponsoravtal för att genomföra brotten.

Åtalspunkter

Åtalet består av flera punkter. Den första handlar om 11,8 miljoner kronor som åklagaren hävdar att ett transportföretag fått från företag i Östersund, utan att utföra något arbete. En man på Peab, i åtalet kallad projektchefen, har godkänt fakturorna.
– Han jobbar på företaget och behöver inte lura någon, utan han är med på att det här är falska fakturor, säger åklagaren Niklas Jeppsson.
I nästa steg, åtalspunkt två, har en företagare i Västernorrland direkt fakturerat ett bolag där Daniel Kindberg har varit vd. Han ska ha godkänt utbetalningar trots att han kände till att fakturorna var falska. Enligt åklagaren handlar det om utbetalningar på 3,8 miljoner kronor.
Från transportföretaget har pengarna sedan flyttats till företaget Driftaren som ägs av Östersunds FK, eller gått till klubben i form av sponsring.

Rättegång mot Kindberg

Rättegången mot Kindberg planerades först att hållas i april, men sköts upp. Men på torsdagen inleds slutligen rättegången mot ÖFK:s före detta ordförande och de andra två männen, i Härnösands tingsrätt. Tolv dagar har avsatts för förhandlingarna som ska vara avslutade den 1 oktober.
Gå till toppen