Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Populär lunchmusik hyllar kvinnliga jazzgiganter

De är musikerna som lockar en stor publik till Himmelsfärdskyrkan mitt i veckan. Nu startar duon Julia Ljungström och Cecilia Andersen höstens säsong av lunchmusik.

Cecilia Andersen och Julia Ljungström står för den populära lunchmusiken i Himmelsfärdskyrkan.Bild: Tove Scherman
När Julia Ljungström anställdes som kantor och kyrkomusiker i Höganäs församling för drygt tre år sedan tog hon vägen via både jazzen och rocken. Med sig hade hon en vilja att bredda musikutbudet och locka fler till kyrkan.
Ett lunchmusikinslag med Bob Dylans låtar blev inledningen på en serie lunchkonserter som lockat allt fler. Vårens säsongsavslutning hade en publik på närmare 250 personer, en vardag mitt i veckan.
– Det finns en stor nyfikenhet och intresse av kultur och musik i Kullabygden, det är väldigt tacksamt att arbeta under de förutsättningarna, säger Cecilia Andersen.
Inte långt efter Julia Ljungström blev hon organist i kyrkan. De båda musikerna klickade direkt.
– Vi har samma vilja att sänka trösklarna och bredda målgruppen. Och trots våra olika bakgrunder har vi samma öppna inställning till vilken musik som får spelas i kyrkan, säger Julia Ljungström.
Cecilia har sina rötter i den klassiska kyrkomusiken.
– Men både jag och Julia gillar att testa nya genrer, samtidigt som vi ger varandra utrymme att göra vår egen grej, säger hon.
Lunchkonserterna bygger de upp kring olika teman, som bjuder på alltifrån klassisk musik till folkmusik, rock, pop och jazz. ”I Bachs vardagsrum”, ”It takes three to tango”, ”En vintersaga” och ”Musikalfestival” är några exempel på titlar och ofta bjuder de in gästartister till konserterna.
– Det finns musiker i världsklass i både Kullabygden och Helsingborg som vi gärna spelar med, säger Cecilia Andersen.
Bland höstens gästartister finns bland andra slagverkaren Johan Bridger, sångaren Anders Mårtensson och Malin Klingborg på oboe. Jazz, klassiskt, 80-talspop, marimbafyrverkeri och oboemusik med kunglig glans varvas under höstens sju lunchkonserter.
Piaff, Fitzgerald och Washington - en hyllning till the ladies in jazz är rubriken på höstens första inslag.
– Vi vill ge människor en möjlighet att bryta vardagen, få en stunds vila och besöka det här fantastiska kyrkorummet som vi får spela i, säger Cecilia Andersen.
Fakta

Piaff, Fitzgerald och Washington - en hyllning till the ladies in jazz

Vad: Lunchmusik i Himmelsfärdskyrkan.

Var: Himmelsfärdskyrkan.

När: Torsdagen den 12/9 klockan 12.

Vilka: Cecilia Andersen, piano, orgel och sång, Julia Ljungström, sång samt Hans Nilsson, saxofon, piano och dragspel.

Gå till toppen