Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Saudisk ilska efter FN-rapport om krigsbrott

Ett fängelse i Huthikontrollerat område i Jemen bombades av den saudiskledda alliansen i helgen. Internationella rödakorskommittén uppskattar att över 100 människor dödades. Arkivbild.Bild: Hani Mohammed/AP/TT
En FN-panel har pekat ut både den saudiskledda militäralliansen och dess motståndare, Huthirebellerna i Jemen, som misstänkta för krigsbrott. Nu kommer svaret från alliansen: ”rapporten är partisk”.
Militäralliansen, som leds av Saudiarabien och Förenade arabemiraten misstänks, enligt rapporten, ha dödat civila i flyganfall och nekat människor mat i ett land som lider av hungersnöd. Även Huthirebellerna misstänks ha begått krigsbrott, enligt FN-panelen som sammanställt en lista med misstänkta individer och skickat denna till FN:s människorättschef Michelle Bachelet.
Slutsatserna faller inte den saudiskledda alliansen i smaken. Nu väntar rättsliga åtgärder, heter det i ett uttalande i den statliga saudiska nyhetsbyrån SPA:
”Rapporten har baserats på en rad felaktiga antaganden av FN-experter”, skriver alliansen bland annat i uttalandet.
FN-panelen konstaterar också att USA, Storbritannien och Frankrike kan ha varit delaktiga i krigsbrott i Jemen genom att bistå alliansen med underrättelser och logistisk hjälp.
Gå till toppen