Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han är årets Svalövsambassadör

Ola Stigmar sprang ett halvt maratonlopp i rökdykardräkt för att samla in pengar till ideell verksamhet.
– Det blir svårt att toppa, säger han.
Nu har han utsetts till årets Svalövsambassadör.

Ola Stigmar sprang Göteborgsvarvet i full rökdykardräkt för att samla in pengar till World Childhood Foundation. Nu har han utsetts till Svalövsambassadör.Bild: Britt-Mari Olsson
Röstångabon och deltidsbrandmannen Ola Stigmar, som till vardags arbetar på Midgårds skola i Röstånga, har utsetts till årets Svalövsambassadör.
Utmärkelsen är ett sätt för kommunen att visa sin uppskattning för insatserna som han gjort och på så sätt placera kommunen, Röstånga och räddningstjänsten på kartan. Han är också en mycket god förebild och ambassadör för andra som vill göra en god insats, skriver Svalövs kommun i ett pressmeddelande.
– Det känns fantastiskt trevligt, säger han till tidningen.
Känns det som ett speciellt ansvar?
– Ja det tycker jag. I och med att jag är verksam i både räddningstjänsten och i skolan så känns det som ett ansvar. Man är ju en förebild för unga.
Ola Stigmar sprang förra året från Röstånga till Lund, drygt ett maratonlopp, för att på så sätt få in pengar till Musikhjälpen.
I våras skrev vi om ytterligare en utmaning. Denna gång ville han få in pengar till den ideella organisationen World Childhood Foundation.
I en uppmaning på Facebook lovade han att springa Göteborgsvarvet i maj i år, ett halvt maratonlopp, om minst 100 000 kronor kom in. Men inte klädd i löparkläder utan i rökdykardräkt.
Det kom in 122 000 via Facebook, sedan var det andra som skänkte på andra sätt. Totalt 127 882 kronor.
Så hur var det att springa?
– Det gick bra. Jag gick ut rätt hårt i början så jag fick gå en del i slutet. Det gjorde ingenting, huvudsaken var att jag skulle ta mig i mål. Men det var jättevarmt, soligt och över 20 grader. Det var jätteroligt men skönt att vara i mål.
Loppet tog ungefär två timmar och 30 minuter.
Förra helgen sprang Ola Stigmar Helsingborg maraton.
– Men då uppmuntrade jag bara att skänka 42 kronor till World Childhood Foundation.
Blir det fler lopp i rökdykardräkt?
– Jag vet inte, det blir svårt att toppa det här. Det ska väl vara Lidingöloppet, tre mil i terräng. Just nu känner jag att det skulle vara kul.
Utmärkelsen Årets Svalövsambassadör kommer att delas ut på Svalövsmässan, lördagen den 28 september.
Läs också Han ska springa halvmaraton i rökdykardräkt
Gå till toppen