Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Lägg ner pensionsgruppen.”

Partierna måste öppet redovisa vad de vill med pensionssystemet, skriver Jan Andersson, ordförande för PRO Skåne.

Partierna bakom pensionsuppgörelsen lovade att systemet skulle vara hållbart ekonomiskt. Och så är det ur statens synvinkel. Men inte för pensionärerna, skriver Jan Andersson.Bild: Hasse Holmberg
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Dagens svenska pensionssystem beslutades av riksdagen med en bred politisk majoritet i mitten på 1990-talet. Syftet var att skapa ett långsiktigt hållbart system som skulle kunna fungera oavsett vilket parti som regerade.
En pensionsgrupp bestående av de partier som stod bakom uppgörelsen skapades. I gruppen ingår Socialdemokraterna och de borgerliga partierna. Miljöpartiet har anslutit sig sedan det kom med i regeringen.
Det är bra att en majoritet står bakom pensionssystemet. Att ändra system vid varje ny regeringsbildning vore förödande.
De ekonomiska förutsättningar som ska gälla för pensionärer måste vara både långsiktiga och förutsägbara. Men systemet måste också fungera som utlovats. Om så inte är fallet behövs nödvändiga förändringar.
Partierna bakom pensionsuppgörelsen lovade att systemet skulle vara hållbart ekonomiskt. Och så är det ur statens synvinkel. Men inte för pensionärerna.
Systemet är underfinansierat, något som gör att pensionerna år efter år minskar i förhållande till lönerna.
Partierna bakom pensionsöverenskommelsen lovade också att systemet skulle bygga på den inkomst man haft under hela sitt förvärvsliv. Det skulle löna sig att ha arbetat. Men för stora grupper gör det knappast det längre.
Många kvinnor som förvärvsarbetat under hela sitt liv har obetydligt mer i pension i jämförelse med om de inte hade gjort det. Om ingenting görs har Sverige snart ett grundpensionssystem för stora grupper, en låg pension där det inte har någon betydelse om man har jobbat. Det var inte partiernas avsikt med pensionsöverenskommelsen.
Nu ska pensionssystemet visserligen förändras. Den olika beskattningen av pension och lön ser ut att få ett slut vid årsskiftet. Då höjs också garantipensionen och bostadstilläggen efter det att de under lång tid legat still. Men det finns inga förslag från pensionsgruppen som gör att det ska ha lönat sig att ha arbetat.
Pensionsgruppen har kommit överens om att successivt höja pensionsåldern. Men gruppen har inte föreslagit några åtgärder för att förändra arbetslivet och arbetsmiljön så att det blir möjligt för alla.
Beslut om förändringar av pensionssystemet sker i ett slutet rum där bara de partier som ingår i pensionsgruppen deltar. Alla måste vara överens om de förändringar som går vidare till behandling i riksdagen. I praktiken innebär det att det politiska parti som vill ha minst förändring bestämmer. Det värsta är emellertid att de diskussioner som ska leda till förändringar sker i ett forum där det inte finns någon insyn. Det är inte värdigt ett demokratiskt land som Sverige.
De partier som stod bakom pensionsuppgörelsen kan förstås alltid samarbeta, men de bör göra det på ett öppet sätt. Pensionsgruppen i sin nuvarande slutna form har spelat ut sin roll och måste upphöra.
Partierna måste öppet redovisa vad de vill med pensionssystemet. Ska löftet om att pensionerna ska följa löneutvecklingen hållas? Ska Sverige ha ett system som bygger på att inkomster som människor tjänar under ett långt förvärvsliv ligger till grund för pensionen eller ha ett grundtrygghetssystem?
Idag försvinner en stor del av den årliga pensionshöjningen för kvinnor som har låg pension därför att de får minskad garantipension och minskat bostadstillägg. Hur ska de kunna få behålla mer av sin pensionshöjning? Hur ska alla ha möjlighet att arbeta något år längre? Varför enas inte partierna om en nödvändig höjning av pensionsavgiften, den avgift som arbetsgivarna avsätter till de anställdas pension?
Det måste till en förändring som gör att det syns i pensionskuvertet att du har arbetat.
PRO ska tillsammans med övriga pensionärsorganisationer göra vad vi kan för att öppna upp diskussionen om de förändringar i pensionssystemet som måste göras. De politiska partierna måste lämna sitt slutna rum i pensionsgruppen och delta i den diskussionen.
Jan Andersson är ordförande för PRO Skåne.
Gå till toppen