Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Misären vid Bruces skog är en skam för ”miljökommunen” Helsingborg

Hur kan Helsingborgs stad, som slår sig för bröstet om alla fina miljöpris de har mottaget, tillåta denna misär inom stadens gränser? Det undrar Åke Vad Jensen.Bild: Björn Lilja
Nyligen åkte jag förbi Bruces skog, som är en av Helsingborgs ”tätortsnära natur- och rekreationsområden med höga natur- och kulturvärden” som det står på hemsidan. Vad är ett naturreservat? Enligt samma hemsida: bevara och utveckla tätortsnära natur, säkerställa Sven-Ingvar Bruces donation för Helsingborgarna, uppnå lokala och nationella miljömål som ett rikt växt- och djurliv. Det står inget om uppställningsplats för lastbilar eller hur man skall säkerställa att dessa inte skräpar ner i omedelbar närhet till detta naturreservat.
Det står heller inget om vilka kontroller som görs för att upprätthålla denna natur och hålla det fritt från mänsklig avföring eller matavfall.
När jag var där stod det över 60 lastbilar plus ett antal trailers uppställda. Jag såg inga svenska bilar utan alla, som jag kunde se, var utländska. Den närmsta toaletten som finns är till för besökarna i Bruces skog, men den var låst. Förmodligen för att den är full eller för att inte dessa chaufförer skall kunna eller få använda densamma.
I och runt lastbilarna fanns en mängd chaufförer som lagade sin mat på spritkök och liknande. Det stod också en del spritflaskor på bordet, vilket gör att de inte kan köra på ett antal timmar. Det betyder också att de förlägger sin veckovila på 44 timmar på denna ”rastplats”. Det låg också en tät rök över området och det är väl inte omöjligt att dessa cigarettfimpar hamnar i dagvattenbrunnar som sedan mynnar ut i Öresund?
Hur kan Helsingborgs stad som slår sig för bröstet om alla fina miljöpris de har mottaget, tillåta denna misär inom stadens gränser? Är det så att man betalar för att delta i denna ”miljötävling” och sedan tävlar emot det 10-tal kommuner som betalar för att delta?
Kan det vara så svårt att bara åka dit och sätta upp en skylt med parkerings- eller stoppförbud på området? Vem ansvarar för att kontrollera cabotagereglerna för dessa fordon – är det Transportstyrelsen eller polisen och kan inte kommunen i så fall anmäla eller föreslå en kontroll? De står ju ändå där och borde vara lätta att kontrollera!
Detta är en skam för ”Miljökommunen” Helsingborg och att fortsätta blunda för denna nedskräpning av våra tiders ”slavar” som kör för undermåliga löner och bryter mot både cabotage - som kör- och vilotidsregler är något som Helsingborg inte pratar så mycket om för det är ju ingen bra reklam för att i framtiden kunna skryta om fler miljöpriser. Nej, då är det lättare att blunda och låtsas som det inte finns.
Nu när Peter Danielsson säger att han är ute och pratar med ”folket” så kan han ta en sväng i helgen till Bruces skog och räkna lastbilarna.
Åke Vad Jensen
Gå till toppen