Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Närlundas nya multiarena invigd

På Närlunda ligger en av Sveriges mest kända streetfotbollsarenor. Nu ligger även Sveriges nyaste multiarena här. På lördagen invigdes den – med en av Närlundas stora fotbollssöner bland gästerna.

Den gröna filtklädda planen mellan Närlundas höghus och Jordbodalen är en unik fotbollsfabrik. Härifrån har inte bara Henrik Larsson utan även tvillingarna Marcus och Martin Olsson och kusintrion Imad och Abbe Khalili och Moustafa Zeidan tagit steget ut i den stora fotbollsvärlden. Alla bodde de på Närlunda och alla har de spelat åtskilliga spontanfotbollsmatcher på Närlundas plan.
Närlundas berömda fotbollsplan.Bild: LUDVIG THUNMAN
På lördagen var det dags för invigning av multiarenans senaste tillskott. Området är numera förvandlat till en aktivitetspark med en scen, ett discjockey-bås, klätterstockar, spelbord, bordtennisbord och planer för streetbasket och bandy. För att öka insynen kring multiarenan har Helsingborgshem beskurit och gallrat träd och buskar. Ny belysning och strålkastare runt spelplanerna samt väghinder som stoppar ovälkommen trafik är andra nya inslag.
– Det betyder jättemycket för området. Här är någonting för alla och det kommer säker att locka folk, säger Moustafa Zeidan, ledig från spel i Superettan med sitt Frej och därmed en given gäst i sitt gamla barndomskvarter.
Moustafa Zeidan, en av Närlundas stora fotbollssöner, gjorde på lördagen comeback på sin gamla favoritarena.Bild: LUDVIG THUNMAN
– Här har man spelat en del matcher, det var bra träning. Vi spelade hela tiden, från morgon tills det blev mörkt. Att äta fanns inte och enda gången det var paus var när man cyklade iväg till träningen med Högaborg, minns Moustafa Zeidan.
Känner du igen många här idag?
– Skojar du? 80 procent av alla du ser här är mina kusiner.
Tioårige Blend Ahmeti fick äran att inviga DJ-båset.
– Det är roligt, säger Blend och ser fram emot sköna musikstunder.
DJ Blend, 10 år.Bild: LUDVIG THUNMAN
Belåtenheten bland både barn och vuxna gick inte att ta miste på. Även Helsingborgshems bostadschef Helena Jirsved är nöjd.
– Använd och slit er nya arena med hälsan men var rädda om den för den har inte varit billig, sa hon i sitt invigningstal.
Att döma av Närlundabornas reaktioner är pengarna väl investerade.
Helsingborgshems bostadschef Helena Jirsved förberedde invigningsbandet inför invigningen av multiarenan.Bild: LUDVIG THUNMAN
– Ökad gemenskap och trygghet är viktiga frågor. Nu kan flera aktiviteter och spel pågå samtidigt och den nya multiarenan passar fler åldersgrupper. Jag hoppas att det här blir en självklar plats där barn och unga i området träffas. Ett ställe där du får nya vänner, kan vara kreativ och prova på och hitta nya fritidsintressen, säger Helena Jirsved.
BTK Rekords Arvid Sunesson fick tufft motstånd av Fady Jacob när de testade det nya pingisbordet.Bild: LUDVIG THUNMAN
Gå till toppen