Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skräpig utställning på Klippans bibliotek

Klippanbygdens natur vill väcka tankar och engagemang kring skräp som slängs på gator och vad det gör med naturen. ”Mer medvetenhet behövs” säger Eva Långberg.

Olika sorters skräp fångar blicken vid ingången till atriet. Innan man går därifrån får man gärna komma med egna tips.Bild: Annsofie Wieland
Varför ska man ställa upp på skräpplockardagar? Vad händer med fimpen jag slänger på gatan? Hur kan vi göra det lätt att göra rätt?
I veckan kom en ny skärmutställning upp i atriet på Klippans bibliotek. Med enkla medel vill Klippanbygdens natur få fler att tänka till kring skräp. Det finns också ett blädderblock där man kan lämna egna tips till andra besökare.
– Vi tycker att det är så mycket nedskräpning på olika sätt. Både på gator och torg och i våra vatten. Vi ville kanske få besökarna att komma med idéer och tankar som kan mota den nedskräpningen, säger Eva Långberg som byggde utställningen tillsammans med Gunnel Björkman.
På skärmarna kan man läsa om hur lång tid det tar att bryta ner olika material, och om goda exempel, människor som drar sitt strå till stacken för hålla rent omkring sig.
Ni lyfter bland annat fram Bo Lindahl, som brukar samla pantburkar i Klippan. Varför det?
–Vi tycker att han bidrar till att hålla rent. Alla känner honom och tycker om honom. Alla kan inte göra så precis, men jag ser att det är många som plockar upp det som de ser ligga på gatan.
Vad behövs mer göras för att minska problemet?
– Mer medvetenhet. Min man upplyste en gång några om att fimparna de dagligen slängde ner i en dagvattenbrunn hamnade direkt ut i ån, där fiskarna inte mår så bra av dem. Åtminstone fick det en av dem att sluta med det, han sa att det visste han inte om.
Utställningen pågår fram till 30 september och har samma öppettider som biblioteket.
Gå till toppen