Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fibergrävning i Nyvång slutade med tvist

Nästan två år efter Bjäre krafts fibergrävningar i Nyvång tvistar Einar Nilsson, 80 år, fortfarande med företaget.
– Jag vill bara att stödkanten ska återställas som den var innan, säger han.
Men Bjäre krafts vid Alexander Jansson anser att de gjort vad som är rimligt.

Einar Nilsson, 80 år, vid den trädgårdskant av ekstockar som han inte tycker blivit återställd efter fibergrävningarna förra året.Bild: Annsofie Wieland
80-årige Einar Nilsson från Nyvång har ett långt yrkesliv på mekaniska verkstäder bakom sig och är fortfarande yrkesaktiv. Som villaägare och hemmasnickare tillämpar han samma millimeterprecision som på Kockumsvarvet. När gräsmattan mot gatan behövde en stödkant togs ekvirke från Hallandsåsen som både fick en konstnärlig utformning och exakt placering.
Men efter grävarbeten för fiberutbyggnad i Nyvång hösten 2017 hävdar Einar Nilsson att stödkanten inte är sig lik. Stolparna står inte i rät linje och varierar också i höjdled. Han säger också att entreprenören tog med sig jord och blommor som var hans under återställningsarbetet.
– Man får inte förstöra annans egendom, med det har de gjort, säger han.
Bjäre kraft, vars entreprenör grävde i gatan, anser å sin sida att de hanterat reklamationen så gott de har kunnat.
Några av stolparna har åkt ner i höjdled, andra lutar. Ett resultat av grävningarna i gatan, hävdar Einar Nilsson.Bild: Annsofie Wieland
– Vi anser att klagomålet saknar saklig grund. Det är klart att när man är ute med maskiner och rör i folks trädgårdar, eller som i det här fallet strax intill, är det klart att det ibland händer saker. Men det brukar inte sluta som det här ärendet har gjort, säger vd Alexander Jansson.
Enligt Einar Nilsson är det inte konstigt om stolparna rört sig. En omständighet var att grävmaskinisten råkade gräva av en telefonkabel som inte bara skar av kommunikationen för stora delar av Nyvångs abonnenter, men också innebar ett stillestånd i arbetet på flera veckor. Under tiden stod gropen öppen och fylldes med vatten.
De senaste tre åren har Bjäre kraft dragit fiber till 10 000 fastigheter i nordvästra Skåne. Företaget har också fått reklamationer. Det kan sluta med att man gör om delar av arbetet eller kommer överens om en kompensation, säger Alexander Jansson.
– Vi har rutiner för det, folk ringer och vi åker ut och tittar på plats.
Under tiden som Bjäre kraft hanterade reklamationen lät man entreprenören åka tillbaka och ta upp asfalten längs ekstolparna. Men de visade sig vara i så dåligt skick att man inte ville röra dem.
Einar Nilsson bor mitt emot skolan i Nyvång och har varit stolt över sin ekstocksmur.Bild: Annsofie Wieland
– Man kunde trycka in en morakniv i trät, utan att använda kraft. Dessutom konstaterade de att massorna under stolparna inte var rörda, de går längre ner än var gropen har varit, säger Alexander Jansson.
Bjäre kraft har nu avslutat ärendet och gett Einar Nilsson ett skrivet ställningstagande som går ut på att det inte är bevisat att muren verkligen var helt rak innan grävarbetet påbörjades.
– Vi bygger på bilder tagna före arbetet inleddes som visar att muren var sned redan då. Han har möjlighet att föra det rättsligt om han vill, säger Alexander Jansson.
Hur gammal stödkanten egentligen är säger Einar Nilsson att han inte längre minns.
– Det har inte med saken att göra, inte heller vad det kostar att göra vid den. Jag vill bara att den ska återställas som den var innan de började gräva, säger han.
Gå till toppen