Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Frihet måste alltid gå före "heder".

Amineh Kakabaveh.Bild: Noella Johansson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Tolvåringar ska inte gifta sig. Barn ska inte föda barn. Det är så fullkomligt självklart att det inte ska behöva sägas.
Likafullt händer det också nu – varje år gifts ungefär 12 miljoner flickor bort före sin 18-årsdag.
Och det händer också i Sverige.
Någon officiell statistik finns inte, det är ju trots allt olagligt. Barnäktenskap ingångna utomlands erkänns inte heller om makarna flyttar hit. Helt rätt.
Men när reporter Niklas Orrenius kartlade detta för tio år sedan, ringde runt till kuratorer, skolchefer och rektorer i Malmö, Lund och Landskrona blev bilden mörk, vilket han påminner om i DN (6/9):
Bara i Rosengård uppskattade skolpersonal att det ingicks mellan åtta och tio barnäktenskap varje år.
Hur det ser ut idag är oklart, men unkna hedersföreställningar lever i flera förorter.
Länge var det här något som beslutsfattare inte riktigt ville kännas vid. Hederskultur är obehagligt att befatta sig med, ofta handlar det ju om att gå in i mycket nära relationer, att ta ställning för barn mot deras föräldrar, kanske splittra familjer.
Men några har varit tydliga och modiga.
Aktivisten Amineh Kakabaveh vet hur det såg ut och vågar ta ställning mot skammen, för de unga.
Orädd och lite stökig blev hon för mycket för V. Förra veckan motades hon ut. Lyckligtvis kommer det inte att stoppa henne. Det sorgliga är att de som kämpar mot förtrycket är så få.
Det måste visas tydligare att det i Sverige är en helt grundläggande rätt att alla får välja sitt liv.
Gå till toppen