Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minneslunden i Norra Vram får ny form

Lättare att parkera och ta sig runt ska det bli i minneslunden vid Norra Vrams kyrka. Kyrkogården får också en samlingspunkt med utsikt mot Söderåsen. Här finns plats för dop och vigslar.

Entreprenören Håkan Åkesson på Park Svensk kyrkogårdskultur och kyrkogårds- och fastighetschefen Kristofer Johansson har kommit fram till flera lösningar.Bild: Britt-Mari Olsson
Tillgängligheten behövde förbättras. Det är det viktigaste skälet till att det grävs och anläggs vid minneslunden i Norra Vram. Många av besökarna i minneslunden och resten av kyrkogården är äldre och rör sig inte längre obehindrat.
– Det har varit en lång sträcka att ta sig från parkeringen och man har varit att tvungen att korsa Åstorpsvägen. Utsmyckningsplatsen vid minneslunden var i marknivå och inte så lätt att använda för personer som har svårt att röra sig, säger Kristofer Johansson, kyrkogårds- och fastighetschef i Bjuvs församling.
Nu anläggs en ny parkeringsplats bakom kyrkan och vägen in till kyrkogården eller till kyrkan blir kortare och säkrare.
Sedan april har arbetet pågått med avbrott för semestrar. I början av oktober ska alltihop vara färdigt.
Norra Vram har också en askgravplats, där de avlidnas namn kan sättas upp och där anhöriga får vara med vid urnsättningen. Men minneslunden som anlades på 1980-talet och är en helt anonym begravningsplats är fortfarande populär.
– Det är många som väljer minneslunden, säger Kristofer Johansson.
Vid dammen är det tänkt att man ska kunna hålla utomhusgudstjänster. Det kan också bli en plats för vigslar och dop med utrymme för gäster på slänten.
– Morgonen är fantastisk här när man har solen över Söderåsen, säger Kristofer Johansson.
Kyrkogårdens östra sida har utsikt mot Söderåsen. Slänten ner mot den nyanlagda dammen ska bli ängsmark. När allt är klart är tanken att det ska gå att hålla utomhusgudstjänster här.Bild: Britt-Mari Olsson
Skulpturen ”Evigheten” av Antonio Pasquini ska få belysning, berättar Kristofer Johansson, kyrkogårds- och fastighetschef. Jordfästningsytan i minneslunden blir något större när arbetet är klart.Bild: Britt-Mari Olsson
Det här görs också i och kring minneslunden:
• Skulpturen ”Evigheten” av Antonio Pasquini har flyttats en bit. Den ska också få belysning och en skylt.
• Tegelmurar med plats för hållare till utsmyckning byggs. Här kan anhöriga sätta blommor och ljus.
• Sittplatser för besökare sätts upp.
• Minneslunden ramas in av en formklippt häck av bok (trädet i mitten av lunden är en bok). Tanken är att leda blicken mot utsikten över Söderåsen.
• Minneslundens jordfästningsyta ska utökas något. Den befintliga ytan rörs inte.
• Vid dammen placeras ett verk av konstsmeden Lars-Otto Lindskog, som ska kunna användas som dopfunt.
Minneslunden vid Norra Vrams kyrka återinvigs 1 november klockan 16 i samband med allhelgonahelgen.
Bokhäckar ska rama in minneslunden. Blommor och ljus sättas i hållare på tegelmuren.Bild: Bjuvs församling
Gå till toppen