Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Hanserik Romeling

Som tidigare meddelats har f.d. lagmannen Hanserik Romeling, Mölle, avlidit efter en kort tids sjukdom i en ålder av 66 år. Han efterlämnar hustrun Gerd, barnen Gustav och Ulrika samt mor och syskon.

Hanserik Romeling (1953–2019).Bild: Georgis Touma
Hanserik föddes 1953 och växte upp i trakterna kring Västerås. Efter jur. kand.-examen i Uppsala 1979 vände han söderut för notarietjänstgöring i Helsingborg. Han var sedan fiskal i Hovrätten över Skåne och Blekinge åren 1982-1985, då han övergick i privat verksamhet. Han blev medlem i Advokatsamfundet 1987. Verksamheten bedrevs i Ängelholm och Helsingborg.
2002 återvände Hanserik till hovrätten. Han utnämndes då till hovrättsråd och 2008 till vice ordförande på avdelning. 2010 tillträdde han befattningen som lagman och chef för Norrköpings tingsrätt. Några år senare återvände han och hustrun Gerd till Skåne och han arbetade vid tiden för sin pensionering 2018 återigen i hovrätten.
Hanserik var en mycket skicklig jurist. Hans personliga egenskaper gjorde honom utomordentligt väl lämpad både som advokat och som domare. Han var en varm och empatisk människa och vinnlade sig om ett gott bemötande i alla situationer.
Som ordförande ledde han förhandlingar med fasthet och avspänd vänlighet men var samtidigt besjälad av att varje relevant sakfråga blev erforderligt genomgången och rättssäkert behandlad. Han såg den enskilda människan och förstod att livet kan ge skilda förutsättningar för olika personer.
Det är viktigt att tilltalade och andra som uppträder i domstol får lägga fram sin sak ordentligt innan domstolen fäller sitt avgörande. Hanserik var väl medveten om domstolarnas ställning i det demokratiska samhället. Hans beteende i olika sammanhang borgade för upprätthållandet av ett högt anseende hos allmänheten.
Hanserik var vänfast och en stor tillgång även i den inre arbetskretsen. Han hade en underfundig humor som ofta lockade till skratt. Ett av hans favorituttryck – ”Varför göra det enkelt när det går att komplicera?” – sades alltid med en blinkning som tydligt visade att han stod för den motsatta uppfattningen. Han var i själva verket mycket skicklig på att formulera enkla, tydliga och begripliga domar och beslut.
Som den gode domare han var strävade han alltid efter att avgöranden inte bara skulle vara riktiga utan också rimliga. Han engagerade sig också i hovrättens och Sveriges domstolars utveckling och var mån om skapa förutsättningar för inte minst de yngre medarbetarnas personliga och professionella utveckling. Det är många som har honom som ett föredöme i sin egen domargärning.
Hanseriks intressen sträckte sig långt utanför juridiken. Han var en man med hög social kompetens och en stor och bred vänkrets. Han var en flitig motionär, hade ett stort historiskt och kulturellt intresse och var en vinkännare av rang. Bara ett par månader innan han gick bort utstrålade han fortfarande sundhet och god fysisk form.
Hanserik Romeling lämnade oss för tidigt. Men han fick leva ett rikt liv. Vi och övriga arbetskamrater saknar honom mycket. Han lever kvar hos oss alla i tacksamt minne.
Bengt Sagnert
f d hovrättslagman
Lennart Svensäter
hovrättspresident
Gå till toppen