Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborg ville få arrendatorer att odla ekologiskt – byggde istället upp ett kommunalt storjordbruk

Politikerna ville att arrendatorerna skulle odla ekologiskt på stadens åkrar. Det slutade med att staden själv blev storbonde. I dag driver kommunen ett växande jordbruk på över 400 hektar, motsvarande nära 600 fotbollsplaner. All ny mark som köps in odlar man själv.

Kommunalt, ekologiskt vete på en av stadens åkrar utanför Allerum. Staden har över 400 hektar egna odlingar, vilket motsvarar nästan 600 fotbollsplaner. Ett hektar är 10 000 kvadratmeter.Bild: Jennie Lorentsson
Lantbrukaren Roland Andersson på Bangsbogård, norr om Påarp, är en ovanlig bonde. Han är en av bara fem hel- eller deltidslantbrukare som arrenderar mark av staden för ekologiskt jordbruk. Traktorn jobbar hårt på de kravmärkta åkrarna, här får varken handelsgödsel eller bekämpningsmedel användas. Ogräset måste dras upp gång på gång på mekanisk väg.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen