Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jan Hennicks utesluts ur SD

Jan Hennicks har blivit utesluten ur sitt tidigare parti, Sverigedemokraterna i Åstorp. Anledningen är att partiet anser att han inte röstat i linje med partiets åsikter. Men sina poster behåller han som vilde.

Sedan Jan Hennicks flyttade ner till Åstorp för tre år sedan har han varit med i Sverigedemokraterna på orten. Då hade han redan varit aktiv ett år tidigare i samma parti fast i en annan kommun.
Nu har Sverigedemokraternas partistyrelse på riksnivå uteslutit honom.
– De skyller på att jag röstat fel och mot partiets inriktning vid flera tillfällen. Men så är det inte. Det har jag bemött så det stämmer inte med verkligheten, säger han.
I Åstorp har han flera politiska uppdrag – ersättare i kommunfullmäktige och ordinarie i både kommunstyrelsen och kommunstyrelsens arbetsutskott. Sina platser i Åstorpspolitiken behåller han ändå men som så kallad politisk vilde.
– I kommunstyrelsen sitter jag med Maria Gottschalk som också är vilde. Så nu har SD bara två platser kvar där, säger han.
Hur är det att bli utesluten ur sitt parti?
– Jag lider mindre av det, jag har gått i vakuum i ett halvår nu. De har inte pratat med mig. Nu kan jag ju rösta hur jag vill och lägga fram egna idéer som jag inte kunnat tidigare, säger Jan Hennicks.
Enligt SD i Åstorps gruppledare, Anton Holmberg (SD) handlar uteslutningen om att Jan Hennicks bedrivit en partifarlig verksamhet,
– Han har haft en avvikande åsikt utan att meddela det och har röstat emot partiet, säger han.
Att de tappar ytterligare ett mandat i kommunstyrelsen tror han dock inte blir ett problem för partiets genomslagskraft.
– Så har vi ju haft det under en längre tid. Nu behöver vi inte ta politiskt ansvar för dem. Vi kommer fortsätta ha vår starka vågmästraroll, säger Anton Holmberg.
Gå till toppen