Annons

Annons

Annons

Höstvädret

Ny prognos från SMHI: Stora regnmängder väntas under tisdagen

SMHI varnar för stora regnmängder. Delar av västra Skåne kan få extremt mycket nederbörd under tisdagen.

– Det är bra om man har mer tid på sig i morgontrafiken på tisdag, för det kan samlas en del vatten på vägarna, säger meteorolog Alexandra Ohlsson på SMHI.

Regnet börjar på måndagskvällen och kommer söderifrån. Det väntas komma mest nederbörd under natten och under tisdagen. Det finns även en risk för åska.

Väderprognoserna på smhi.se har pendlat fram och tillbaka under måndagen och visade som mest att det skulle komma upp emot 80 millimeter nederbörd i bland annat Ängelholm och Helsingborg.

Vid 19-tiden på måndagen var siffrorna för tisdagens väntade nederbörd betydligt lägre med 29,7 millimeter i Malmö, 40,3 millimeter i Helsingborg och 24,9 millimeter i Landskrona.

Annons

Annons

Hur kan prognoserna skilja sig så mycket?

– När det kommer till skurbetonade regnmängder så är det väldigt lokala variationer. Det kan skilja mycket på bara någon kilometer och därför kan det bli lite hoppigt med regnmängder i och med att det är skurbetonat regn, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

SMHI varnar att det lokalt kan komma skyfallsliknande regn som kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem, vägar och mindre vattendrag.

På sydkusten väntas dessutom ökande vind på tisdagen, den blir frisk och kanske hård.

Det höstlika vädret väntas hålla i större delen av veckan, även om regnmängderna verkar bli mindre och kan upphöra framåt helgen. Men kallt blir det inte. Skåne har fortfarande meteorologisk sommar, vilket innebär en dygnsmedeltemperatur på över tio grader.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan