Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sänkt straff för skolexplosion

Polisens bombtekniker på plats efter explosionen. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Först kom larm om en hög smäll som ledde till att skolan i Hässleholm utrymdes. Strax därpå greps en person i mörka militärkläder som sprängt rörbomber i skolans källare. Tingsrätten dömde den 21-årige mannen till fängelse i två år och tre månader för allmänfarlig ödeläggelse efter händelsen. Nu sänker hovrätten över Skåne och Blekinge straffet till ett år och tio månader.
Mannen döms precis som tidigare för allmänfarlig ödeläggelse samt för misshandel av två elever och en lärare som fick hörselskador efter explosionen. Däremot frias mannen från grovt olaga hot, då rätten anser att åklagaren inte har bevisat att mannen skjutit med luftgevär mot två elever.
I ett pressmeddelande skriver domstolen också att 21-åringens psykiska tillstånd fått ett större genomslag på straffet än tidigare.
Ingen blev skadad vid händelsen som inträffade före jul förra året, men skolan fick utrymmas i samband med händelsen som medförde att polisens bombskyddsgrupp kallades till skolan.
Gå till toppen