Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ekonomi populärt på Akademi Båstad gymnasium

Ekonomi och yrkesinriktade program är eftertraktade på Akademi Båstad gymnasium. Men antalet elever har minskat jämfört med året före.

Ekonomi och yrkesinriktade program är populära på Akademi Båstad gymnasium.Bild: Michael Lundblad
Nyligen började ett nytt läsår på den kommunala gymnasieskolan Akademi Båstad gymnasium. Skolan har åtta program som totalt 210 elever studerar på. Tittar man tillbaka på exempelvis läsåret 2016/2017 var antalet elever nära 260.
– När flyktingvågen kom slog vi i taket snabbt. Nu är det på ett annat sätt, säger Kari Petersson, studie- och yrkesvägledare och biträdande rektor på skolan.
Hon ser även en förklaring i att årskullarna med ungdomar minskat något.
Flest elever kom i år in på introduktionsprogrammets olika grenar. Allt som allt handlar det om 35 elever som går i årskurs 1.
Skolan ser ett uppsving när det kommer till ekonomiprogrammet där det i år går 19 elever i den första årskursen. Att jämföra med 13 elever som går i årskurs 2.
– Det är ett lite praktiskt program. Jag tror att ungdomarna uppskattar det. De får starta företag, driva och utveckla saker. Det attraherar ungdomarna, säger Kari Petersson.
Hon pekar även på att skolan tidigare år placerat sig väl och gått vidare i olika tävlingar som arrangeras av Ung företagsamhet. Det kan vara en bidragande orsak till att fler som söker till Akademi Båstad gymnasium upptäckt ekonomiprogrammet.
Det yrkesinriktade programmet med lärlingsanställning, som Båstad var först ut i Skåne att starta hösten 2017, upplever ett högt söktryck till de fem platserna som erbjuds varje läsår.
– Det är fullt och kö in och det är jätteroligt. Det är vad man mäktar med som lärlingsprogram, säger Kari Petersson.
Under utbildningen blir eleverna avlönade lärlingsanställda. Eleverna delar tiden mellan att vara lärlingar på olika lokala företag och att gå i skolan. Trycket från företagen har varit stort när det kommer till att vilja anställa lärlingarna.
Program som tappat jämfört med tidigare år är bland annat samhällsvetenskapsprogrammet där sex elever går i årskurs 1 medan 13 började året tidigare och nu går i årskurs 2. Det innebär mer än en halvering.
Naturvetenskapsprogrammet ligger kvar på i princip samma elevantal som året tidigare med åtta elever.
När det gäller vård- och omsorgsprogrammet syns även där en viss minskning i antalet elever sett till året innan. Detta läsåret är det fem elever som börjat på programmet.
Gå till toppen