Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler solceller på kommunala tak utreds

Goda erfarenheter av solcellsanläggningen på taket till Forum Örkelljunga gör att kommunen sneglar på fler fastigheter att bygga anläggningar på.

Elströmmen som produceras på taket till Forum kan användas i huset. Den el som inte förbrukas kan inte lagras, istället skickas den ut på elnätet och säljs.Bild: Niklas Gustavsson
När Örkelljunga kommun byggde ny arena för idrott och kultur 2016 fanns en solcellsanläggning med i planerna. När hälsoförskolan Högkullen invigdes nyligen tillkom en andra.
– Den vi har på Forum har producerat på ett vettigt sätt och vi har inga problem med att komma åt taket, säger kommunens fastighetschef Mathias Svensson.
Solcellsanläggningen på Forum Örkelljunga levererar omkring 70 000 kWh per år. Ungefär hälften av elen används direkt och andra hälften säljs.
Statistiken visar att solelen har täckt mellan 28 och 31 procent av det totala behovet i byggnaden år 2017 och 2018. Dessutom har man alltså kunnat sälja vidare runt 35 000 kilowattimmar per år till elbolagen.
Sedan ett år tillbaka utreds en motion om att anlägga en solcellspark i kommunens regi, men enligt kommunstyrelseordförande Christian Larsson (M) lutar det mer åt att kommunen försöker bygga fler mindre anläggningar på sina egna byggnader istället.
Fastighetschef Mathias Svensson pekar ut kommunhuset, idrottsanläggningar och äldreboenden som möjliga objekt.
– Man vill välja där det finns förbrukning året runt och där det finns tak som skulle kunna vara vettiga. Störst förtjänst gör man om man drar nytta av elen själv, säger han.
Även i kommunens eget bostadsbolag var möjligheten uppe till diskussion på det senaste styrelsesammanträdet. Vd Niklas Örning tittar nu på möjligheterna.
– Vi har många stora tak vi kan sätta dem på, till exempel Valhallagatan 2, säger han.
Utredningen av en eventuell solcellspark i Örkelljunga kommun har genomförts av Stefan Jakobsson, vd för kommunens fjärrvärmeverk. Uppdraget var inte att utreda miljövinsterna i första hand, utan de ekonomiska konsekvenserna av en investeringen.
– Så som skattelagstiftningen ser ut för solceller, så har man bättre avkastning att investera i byggnader där man har egen elkonsumtion och anläggningarna är mindre än att satsa kommersiellt på stora solcellsparker, säger han.
I mindre anläggningar kan man direkt få en nytta genom minskade inköp av el.
– Avkastningen på en solcellspark är svår att prognostisera, vad är elpriset och vad är räntorna om fem år? Det är jättesvårt att veta, säger han.
Utredningen har redovisats för kommunstyrelsens arbetsutskott, men motionens öde avgörs slutligen av kommunfullmäktige.
Gå till toppen