Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskare: Norge följer en europeisk trend

Dramatiskt, men inte oväntat. Så beskriver valforskaren Peter Egge Langsaether resultatet i de norska lokalvalen.

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre efter lokalvalen.Bild: Fredrik Hagen/NTB Scanpix/TT
– Det här är ju något vi sett i opinionsmätningarna under längre tid. Norge är inte något unikt land utan del av en europeisk trend där de stora partierna, framför allt de socialistiska, förlorar mark, säger Langsaether, som är verksam vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU) i Trondheim.
NRK:s politiska kommentator Magnus Takvam kallar i en analys valresultatet för en ”dramatisk förändring av det politiska landskapet i Norge”. Aftenpostens politiska redaktör Trine Eilertsen kallar årets val ”bland det mest spännande under vår levnadstid”.
Mest anmärkningsvärt är Arbeiderpartiets (AP) stora ras. I städerna har partiet förlorat väljare till Miljøpartiet De Grønne (MDG) medan det på landsbygden tappar till Senterpartiet (SP) som är det parti som varit bäst på att lyfta frågor som decentralisering.
Att Høyre backar kommer inte heller som en överraskning, tycker Peter Egge Langsaether.
– De har styrt landet i sex år och det är vanligt att lokalvalen används för att visa vad man tycker om de styrande i landet.
Han tror att både MDG och SP kan hålla greppet om väljarna fram till valet till Stortinget 2021.
– Det som blir intressant att se är om Arbeiderpartiet förmår att hämta upp.
Enfrågepartiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), som hade stora valframgångar i Bergen, lär däremot få det svårare på nationell nivå, gissar Langsaether.
– Vägtullar står nog inte så högt upp på den nationella agendan. Och nu har de valts in i några städer och kommer att få stå till svars för sina beslut på ett annat sätt.
Gå till toppen