Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Haldex polisanmäler misstänkt företagsspioneri och dataintrång

Verkstadsindustrikoncernen Haldex, med huvudkontor i Landskrona, misstänker att en före detta medarbetare kopierat stora mängder information från bolagets servrar. En anmälan om misstänkt företagsspioneri och dataintrång har lämnats in till polisen.

Haldex styrelseordförande Jörgen Durban. Arkivbild.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Det var under sommaren som företaget, enligt ett pressmeddelande, upptäckte att en tidigare medarbetare tagit sig in i företagets servrar och laddat ner en stor mängd digital information. Informationen rör företagshemligheter av framförallt finansiell karaktär. Företaget misstänker även att konfidentiell information ska ha vidareförmedlats av den misstänkte till en högt uppsatt medarbetare i finansbranschen.
– Det potentiella informationsvärdet i vart och ett av de kopierade filerna är begränsat, men med tanke på det stora antal dokument som laddats ned kan vi sammantaget vi inte utesluta att det gärningen kan ha lett till röjande av insiderinformation. Därför är Ekobrottsmyndigheten inkopplad i ärendet, säger Jörgen Durban, styrelseordförande, i ett pressmeddelande.
Om det varit den anställde eller medarbetaren i finansbranschen som varit drivande i aktionen är ännu oklart men enligt Jörgen Durban är det inte helt unikt att sådant här händer.
– Jag har aldrig varit med om det men de rådgivare vi har säger att det förekommer, att det inte är så ovanligt som man kanske kan tro. Och om jag får spekulera så tror jag det kan vara så att initiativet kommer från finansbranschen, säger han till Helsingborgs Dagblad.
Efter en budstrid mellan storägarna som uppstod under hösten 2016 har Haldex påverkats av ägarmotsättningar. ZF stannade vid ett bud om 120 kronor, medan Knorr-Bremse höjde till 125 kronor. När det senare visade det sig att konkurrensmyndigheter i både EU och USA hade starka synpunkter på en fusion med Knorr-Bremse och sannolikt skulle kräva en styckning av Haldex för att godkänna affären, drog styrelsen tillbaka sitt stöd. Därmed behandlades budet som fientligt och läget var låst.
Har ni några konkreta uppgifter om nya bud på bolaget?
– Det är ingenting jag kommenterar, säger Jörgen Durban till Dagens industri.
Hur kan den läckta informationen ha skadat Haldex?
– Jag vet vilka uppgifter som har lämnats vidare och det är min bedömning att det inte har skadat Haldex affär. Däremot om uppgifterna används vid ett eventuellt bud på bolaget, så skulle den finansiella aktören få en fördel, vilket rubbar aktiemarknadens grundprincip om att information ska komma alla tillhanda samtidigt, säger Jörgen Durban.
Ekobrottsmyndigheten är nu inkopplad i ärendet och Haldex har uppdaterat skyddsrutinerna kring sin digitala företagsinformation. Därtill har bolaget informerat börsens övervakningsenhet om det inträffade, då risk finns att informationen kan komma att användas på ett oriktigt sätt.
Hur långt har ni kommit i utredningen?
– Vi har gjort en utredning som håller samma kvalitet som en polisutredning, säger Jörgen Durban.
Vilka åtgärder har ni vidtagit för att skydda bolaget?
– Vi har kontroll på uppgifterna som har laddats ner och har raderat uppgifter på datorer som har använts till nedladdningen. Vi känner oss säkra på att vi har kontroll på informationen, förutom den information som har lämnats vidare.
Tror du att det som hänt påverkat bolaget på något vis?
– Nej. jag tror inte det. Hade vi inte upptäckt det eller gjort en slarvig utredning, så kanske. Och så har vi varit väldigt transparenta, så nej, jag tror inte det, säger Jörgen Durban till Helsingborgs Dagblad.
Gå till toppen