Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Helrätt jämställt, von der Leyen.

Ursula von der Leyen presenterar sitt lag.Bild: Virginia Mayo
Ingenting är klart innan allt är klart: de föreslagna kommissionärerna måste godkännas av EU-parlamentet, som säkert kommer att vilja peta någon, för att visa sin makt.
Men det verkar uppenbart att EU får sin mest jämställda kommission någonsin.
De som räknar jämställdhet i skallar kan notera att samlingen består av 13 kvinnor och 14 män. De som tittar på inflytande kan notera att en hel del tunga poster går till män – men kommissionen leds av tyska Ursula von der Leyen, den första kvinnan någonsin på posten. Med den danska tuffa vänsterliberalen Margrethe Vestager och den holländske socialdemokraten – polyglott och feminist – Frans Timmermans som vice ordförande. Timmermans ska dessutom ansvara för Europas gröna skifte och Vestager för digitalisering. Fokusområden.
En stark trojka, med de tre stora partigrupperna representerade. Och tydlig feministisk profil. Spelar det här någon roll? Ja, stor roll.
Viktigast är att uppdragen går till de bäst skickade; meritokrati. Men det kunde gå att fylla en hel kommission med meriterade och välrustade kvinnor. Så att de nu bara könskvoterats in är nonsens.
Utöver den dugliga danskan representeras Norden av svenska Ylva Johansson som får ett riktigt tungt ansvarsområde: migration och inre säkerhet – EU:s stora utmaning; finska Jutta Urpilainen med ansvar för internationella partnerskap och energikommissionär Kadri Simson från Estland.
Ska EU lyckas förbli angeläget måste unionen matcha en verklighet där kvinnor tar för sig. I europeiska universitet och högskolor är mer än hälften av studenterna kvinnor och i politik och näringsliv jämnas könsfördelningen ut.
Också ansvarsområdena måste motsvara EU:s utmaningar. Här ändras strukturen till fler kluster som betonar inte minst klimatet, klyftan mellan stad och land och rättsstatens principer.
"My team for Europe", säger von der Leyen – och presenterar en modernisering EU så väl behöver.
Det här en opinionstext från ledarredaktionen. Tidningens politiska hållning är oberoende liberal.
Gå till toppen