Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: Vilken va-avgift ska höjas?

En Klippanbo har frågor om en förväntad höjning av va-taxan i kommunen och får svar direkt.

Va-chefen i Klippan aviserar höjd va-taxa 2020. Skälet är bland annat att va-verket har stora kostnader på 20 miljoner kronor för upprustning av avloppsledningen från Östra Ljungby till Klippan.
Va-taxan består av två delar – anläggningsavgift och brukningsavgift. Anläggningsavgift betalas när en fastighet ansluts till va-nätet och brukningsavgift betalas löpande några gånger per år efter anslutning.
Jag undrar vilken av de båda avgifterna som berörs av höjningen. Höjs anläggningsavgiften får nytillkommande va-abonnenter betala för att de gamla abonnenterna slitit ut avloppsledningen, medan dessa inte behöver betala något alls.
Höjs brukningsavgiften får även de va-abonnenter, som under många år använt ledningen och åstadkommit slitaget, vara med och dela på upprustningskostnaden.
Enligt va-lagen, 31 §, ska avgifterna bestämmas så, att kostnaderna fördelas på de avgiftsskyldiga enligt vad som är skäligt och rättvist.
Johan Eriksson

Svar direkt:

När vi utför investeringar som genererar anläggningsavgifter fördelas intäkten över investeringens livslängd. Det kvarstående investeringsbeloppet genererar kapitalkostnader som blir en driftkostnad och som ska täckas av vår driftsbudget.
Vår driftsbudget består till huvudsakligen av brukningsavgifter och det är alltså brukningsavgifterna som måste höjas.
Va-avdelningen
Gå till toppen