Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Hans Rausing

I en ålder av 93 år har Hans Rausing som tidigare meddelats avlidit i sitt hem Wadhurst Park i East Sussex, Storbritannien.

Han var en gigant inom svenskt näringsliv och den förste som skapade ett svenskt globalt familjeföretag - Tetra Pak. Vid unga år när Hans Rausing önskade bli läkare i sin hemstad Lund frågade bolagets grundare och far Ruben om han ville ta över bolaget med sju anställda och en mycket oviss framtid. Hans accepterade och tillsammans med sin bror Gad byggdes ett företag där pappa Ruben var initiativtagaren och Hans bolagsbyggaren. Under 80-talet växte Tetra Pak exponentiellt och blev världsledande på att förpacka flytande livsmedel.
Resten är historia och när Hans Rausing i början på 90-talet beslöt sig för att sälja sin del i bolaget hade Tetra Pak över 30 000 anställda, verkade i över hundra länder och sålde 30 miljarder förpackningar årligen.
Själv fick jag förmånen att anställas av Hans och Gad 1981 och blev bolagschef, ej fyllda 30 år i fyra länder i tre världsdelar. Rollen som “intraprenör” (entreprenör) med Rausings pengar var den mest eftertraktade bland Handelshögskolans studenter vid den tiden.
Minnesvärda är anställningsintervjuerna som utöver de traditionella logik-och psykometriska testerna innebar oförberedda frågor från Hans Rausing av typ “har du fantasi, - i så fall hur, - skriver du, komponerar eller musicerar du, eller rent av målar”? Vad han egentligen ville utröna var kreativiteten.
Väl anställd gav han oss verkställande direktörer fria händer att expandera Tetra Paks unika teknologi över hela världen. “Skapa volym så kommer vinsterna” var Rausings mantra.
För några år sedan bjöd Hans och hustru Märit Rausing mig till sitt paradis på Bjärehalvön och Hans skulle som vanligt laga mat, en av hans många hobbies. Att se denne reslige man som knappt gick rak i stugan sitta på en pall och ösa hälleflundran i ugnen med skirat smör blev oförglömligt.
Detta var sista gången jag träffade honom och jag hade önskat att han fått läsa min egen ännu opublicerade memoarbok som i mycket är en hyllning till hans egenskap att blanda lundensisk Akademia med krasst företagande på ett unikt sätt.
Av Hans Rausing har jag lärt mig företagande. Få om någon var hans like.
Anders Widén
vd för Tetra Pak bolag 1981-91
Gå till toppen