Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Att digitalisera tidningar – en ekonomisk utmaning

Just nu digitaliserar Kungliga biblioteket alla svenska dagstidningar. Men det är bråttom – och projektledaren Jonas Ahlberg behöver mer resurser.

Jonas Ahlberg vid Kungliga biblioteket leder projektet med digitaliseringen av svenska historiska dagstidningar.Bild: Roland Classon
Kungliga biblioteket vill rädda den svenska tidningsskatten och göra den synlig. Därför digitaliserar KB nu tillsammans med Riksarkivet samtliga svenska historiska tidningar. Det handlar om 1 200 tidningstitlar med totalt tre miljoner tidningssidor.
– Det är ett jättespännande projekt. Många av titlarna är tidigare varken mikrofilmade eller digitaliserade. Ingen har sett dem. Att nu ge alla historieintresserade denna möjlighet känns verkligen tillfredsställande. Det är en guldgruva för alla forskare, säger Jonas Ahlberg vid Kungliga biblioteket.
Det är han som leder projektet med digitaliseringen av svenska historiska dagstidningar.
– Vi digitaliserar alla svenska dagstidningar till och med 1906, allt från stora tidningar till mindre titlar. Av de 1 200 titlarna har vi hittills digitaliserat drygt 200, vilket motsvarar en miljon sidor.
Digitaliseringen kan göras tack vare en donation på 30 miljoner kronor. Projektet pågår till och med 2022.
Nu ska Helsingborgs Dagblad digitaliseras.Bild: KUNGLIGA BIBLIOTEKET
Men för att kunna läsa fritt i KB:s digitala söktjänst Svenska dagstidningar måste tidningarna vara äldre än 115 år (för närvarande är det 1903 som gäller), det man kan läsa från sin egen dator. När projektet är slutfört om tre år kommer det upphovsrättsfria materialet att sträcka sig fram till och med 1906.
Det går dock att läsa tidningarna digitalt på plats i Kungliga biblioteket. Numera finns samma möjlighet vid ett 30-tal bibliotek runt om i landet, vilket förstås är en stor fördel för forskarna.
– Vi fick mycket positiv respons för vårt arbete när vi mötte besökarna vid vår monter under Släktforskardagarna i Borås, säger Jonas Ahlberg.
Så släpper Jonas Ahlberg en glad nyhet: KB tidigarelägger digitaliseringen av Helsingborgs Dagblad och dess föregångare Helsingborgs Tidning för åren 1867–1906.
– Nästa leverans till vår ”digitaliseringsfabrik” blir i slutet av september och då är de båda tidningarna med. Vi kommer också att prioritera HD och Helsingborgs Tidning i digitaliseringsflödet. Så räkna med att de finns sökbara från november, säger Jonas Ahlberg.
Tidningslägg som är på väg till "digitaliseringsfabriken".Bild: KUNGLIGA BIBLIOTEKET
Flera skånska tidningar är redan sökbara. Bland annat är Sydsvenskan Snällposten digitaliserad fram till 1906 (och går att läsa från 1903). Helsingborgsposten finns för åren 1824–1867.
– Tidningen Arbetet finns digitaliserad från starten 1887 till och med 1901, bekostat av vänföreningen Efter Arbetet. Samma förening har nu skjutit till ännu mer pengar vilket räcker till ytterligare 15 års utgivning. Digitaliseringen påbörjas i slutet av året, säger Jonas Ahlberg.
Men att digitalisera är inte gratis. Därför är Kungliga biblioteket på jakt efter fler sponsorer som är villiga att bevara den svenska kulturskatten. Ambitionen är att samarbeta med regionala aktörer.
– Det är en utmaning för oss hur vi ska få pengar för att kunna digitalisera tidningarna från 1907 och framåt, till nutid. Vi söker aktivt och ser en del möjligheter för att lyckas. Vi strävar alltid efter mer, vi kan ju inte sluta digitalisera nu.
– Visst vore det fantastiskt om det gick att digitalisera resten av HD också, från 1907 och fram till modern tid och därmed göra den tillgänglig på alla bibliotek i Helsingborg. Kanske skulle Dunkerstiftelserna kunna bidra, säger Jonas Ahlberg.
Fakta

Svenska dagstidningar

Kungliga biblioteket och Riksarkivet har digitaliserade dagstidningar från 1600-talet och fram till i dag.

Sedan ett år tillbaka digitaliseras samtliga svenska dagstidningar i KB:s samlingar från 1734 fram till och med utgivningsåret 1906. Digitaliseringen kan göras tack var en donation på 30 miljoner kronor från Arcadia, en forskningsstiftelse grundad av Lisbet Rausing och Peter Baldwin.

Digitaliseringen görs av Riksarkivets enhet för digitalisering i Fränsta, Västernorrland. De digitaliserade tidningarna finns sökbara via KB under rubriken ”Svenska dagstidningar”.

Tidningar digitaliserade från 2014 och framåt är upphovsrättsskyddat material och kan endast läsas digitalt på Kungliga biblioteket och på ytterligare 30 bibliotek i landet.

Det går även att läsa tidningar via mikrofilm på KB och övriga bibliotek i landet.

KB, som är Sveriges nationalbibliotek, finns vid Humlegården i Stockholm.

Kungliga biblioteket

Dagens Nyheter finns digitalt sökbar på Kungliga biblioteket från 1864 till nutid. DN finns även sökbar från 1864 till och med 1992 för den som har abonnemang på DN:s e-tidning.

Svenska Dagbladet finns digitalt sökbar på Kungliga biblioteket från 1884 till nutid. Den finns även sökbar från 1884 till nutid för den som abonnemang på Svenska Dagbladets e-tidning.

Gå till toppen