Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Den rödgröna regeringen sviker de hemlösa i Sverige.”

Det är ingen tillfällighet att den årliga europiska hemlöshetskonferensen anordnas i Helsingborg den 20 september. Förhoppningsvis kan Helsingborgs arbete kring hemlöshet, som lokalt brutit den negativa utveckling som finns i Sverige för hemlösa, inspirera andra att införa liknande modeller. Det skriver Michael Anefur och Lars Thunberg, Kristdemokraterna.

Eftersom den akuta hemlösheten fortsätter att öka i Sverige är det dags att införa Bostad Först som norm i arbetet mot hemlöshet i landets alla kommuner, skriver Michael Anefur och Lars Thunberg.Bild: Hasse Holmberg / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Hemlöshet har blivit ett problem som ökar i alarmerande takt i Sverige. Enligt Socialstyrelsens undersökningar ökade antalet akut hemlösa i Sverige från 4 500 år 2011 till 5 935 år 2017.
Det förefaller därför märkligt att hemlöshet och metoder för att motverka ökningen av antalet hemlösa inte nämns en enda gång i januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Centern och Miljöpartiet
Inte heller de två regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som gärna betonar vikten av solidaritet, har presenterat några långtgående förslag för att bryta den negativa trenden.
Ett samhälle som inte gör sitt yttersta när människor tvingas bo på gatan är inget solidariskt samhälle. Regeringens passivitet är inget annat än ett välfärdssvek mot en av samhällets svagaste grupper.
Kristdemokraterna har i många år varit drivande när det gäller frågor som rör hemlösa, både på lokal och nationell nivå. Vi föreslår att Sverige ska införa den vetenskapligt bevisat effektiva metoden Bostad Först istället för att som regeringen krampaktigt fortsätta stödja ineffektiva metoder som förlänger mänskligt lidande och fördyrar arbetet mot hemlöshet. Bostad Först, som bygger på insikten att den hemlöse först och främst saknar ett boende, har långt bättre dokumenterade resultat än regeringens metoder.
Bostad Först går ut på att hemlösa får förstahandskontrakt på en lägenhet i ett vanligt hyreshus, utan att först gå igenom den så kallade trappstegsmodellen, där man måste ”förtjäna” en bostad genom till exempel drogavvänjning. Att börja med bostaden har visat sig ge bättre förutsättningar för att sedan ta tag i andra problem som till exempel missbruk.
Om människor inte bor normalt, fungerar de inte heller normalt. Villkoren är alltså desamma som för andra hyresgäster; hyran ska betalas i tid, lägenheten ska skötas och grannarna ska inte störas. Så länge det uppfylls får personen i fråga bo kvar i sin lägenhet. Den som bor i lägenheten erbjuds stöd för att minska sitt missbruk och vård för sin beroendesjukdom, hitta ett arbete och få ordning på livet.
Bostad Först infördes på försök i Helsingborg 2011 när Kristdemokraterna hade ordförandeposten i socialnämnden och blev 2013 en permanent verksamhet. Resultaten har varit påfallande goda. Åtta av tio klarar att långsiktigt bo kvar i sin lägenhet, missbruket minskar, hälsotillståndet förbättras och det sociala livet stärks. Utöver det mänskliga mervärdet finns det ekonomiska fördelar. Jämfört med stödboende ger metoden en kostnadsbesparing på mellan 150 000 och 200 000 kronor per person och år. Uppgifterna kommer från den engelske hemlöshetsforskaren Nicholas Pleace.
Det är ingen tillfällighet att den årliga europeiska hemlöshetskonferensen, som samlar 100-tals forskare, socialarbetare och engagerade politiker, anordnas i Helsingborg den 20 september. Förhoppningsvis kan Helsingborgs aktiva och strukturerade arbete kring hemlöshet, som lokalt brutit den negativa utveckling som finns i Sverige för hemlösa, inspirera andra att införa liknande modeller.
Eftersom den akuta hemlösheten fortsätter att öka i Sverige är det dags att införa Bostad Först som norm i arbetet mot hemlöshet i landets alla kommuner. Men för att kommunerna på enklast och mest effektiva sätt ska få hjälp att genomföra Bostad Först behövs också en nationell plattform. Vart tredje år bör staten utvärdera arbetet för att kunna utveckla det på bästa sätt.
Idag sviker den rödgröna regeringen de hemlösa i Sverige. Istället bör den snarast släppa sin prestige när det gäller att den som missbrukar först måste bli av med missbruket innan den kan få en bostad, och införa Bostad Först som norm för hemlöshetsarbetet i hela landet.
Michael Anefur (KD), riksdagsledamot och före detta nationell hemlöshetssamordnare.
Lars Thunberg (KD), kommunalråd i Helsingborg.
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen