Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förskolemoduler klubbade i Åstorp

När kommunstyrelsen sammanträdde i förra veckan blev det ett ja till två nya modulförskolor i kommunen. Men det rådde inte enighet bakom beslutet.

Två modulförskolor ska så snart som möjligt etableras i Åstorps kommun, en i Kvidinge och en på Rågenskolans tomt i Åstorps tätort. Det beslutade kommunstyrelsen i förra veckan. Framåt vårkanten 2020 ska lokalerna kunna vara klara.
– Det är en del markarbete som måste förberedas så helt exakt när kan jag inte säga. Sen kommer man nog lite snabbare kunna komma igång vid Rågen. Det är också så att man ska ha tag i moduler, säger Ronny Sandberg (S), kommunstyrelsens ordförande.
Bakgrunden till beslutet är att en extrem platsbrist i förskolan. Enligt bildningsförvaltningens chef blir situationen akut från och med nyår då alla förskolor är överfulla.
– Vi känner att vi måste komma igång. Bildningsförvaltningen har jagat lite så att vi kan få ett beslut så att de här sakerna kan börja göras, säger Ronny Sandberg.
Men i kommunstyrelsen var det delade meningar kring frågan. Åstorpsalliansen, som tidigare kritiserat styret för sin senfärdighet, ville nu återremittera ärendet ännu en gång.
– Det var inte tanken skulle ta massor av tid utan i det här fallet en vecka. För att kunna snabbutreda om det finns en annan lösning i Kvidinge samt få fram mer exakta siffror på vad det kostar om det blir en långsiktig lösning innan de tio åren som det nu är beräknat på, säger Roger Nielsen (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen.
Framförallt handlade alliansens synpunkter om att modulerna hyrs in för tio år och att den ekonomiska beräkningen är gjord utifrån det.
– Det står i tjänsteskrivelsen att det kan finnas en färdig förskola 2022 och om modulerna är klara 2020 så handlar det om två eller tre år. Vad det då skulle kosta finns det inte siffror på, säger Roger Nielsen.
Efter voteringar i båda ärendena blev besluten att etablera två temporära förskolor i kommunen samt att ta fram en långsiktig lösning på båda orterna.
Dessutom vill kommunstyrelsen få en redogörelse för vilka alternativ som diskuterats och förkastats.
Gå till toppen