Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fria teatern lever vidare i Landskrona

Öresundsteater har lagt ner men teatertraditionen i Landskrona har inte försvunnit. Nu försöker Teater Punch fylla luckan efter Öresundsteatern och hitta en egen lokal.

Aslög Hildebrand, regissör och konstnärlig ledare.Bild: Eva Hertzman
För några dagar sedan kunde vi berätta att den fria teatergruppen Öresundsteatern lägger ner efter 13 år i Landskrona. De båda drivkrafterna Anders Kungsman och Per Ullberg vill gå andra vägar och dessutom spelade ekonomin in.
– Det beror på flera olika faktorer. Den största är att det är en hårdnande bransch, kommenterade Anders Kungsman beslutet att lägga av.
Han lade till:
– Fria teatergrupper har det tufft. Du börjar alltid om på ruta ett när du ska ha göra något nytt.
Landskrona har med bland annat Skånska teatern, som lade ner på 1990-talet, haft en lång tradition med fri teater.
Den har dock inte brutits med Öresundsteaterns nerläggning.
Teater Punch lever vidare. Gruppen startade för ett par år sedan men har hittills fört en ganska tyst tillvaro.
En av de drivande krafterna är Aslög Hildebrand, regissör och och konstnärlig ledare, som under många år varit aktiv i Landskronas teaterliv.
– Det är jättesynd att Öresundsteatern lade ner, jag har jobbat med dem och uppskattade vad de gjorde. Men det finns fortfarande människor i Landskrona som sysslar med teater, säger hon.
En scen ur Teater Punchs barnföreställning Hoppande musen.Bild: Teater Punch
Teater Punch har professionella och halvprofessionella skådespelare från Landskrona och Malmö. Totalt är tio personer engagerade.
Men att driva en fri teater är svårt och det behövs att exempelvis en kommun ställer upp med bidrag. Kanske kan det bli lättare för Teater Punch nu när Öresundsteatern inte finns längre, menar Aslög Hildebrand.
– Så länge man inte får verksamhetsbidrag är det svårt att till hundra procent lägga ner tid på teatergruppen. Folk arbetar också, som personliga assistenter och så.
En viss hjälp med bland annat marknadsföring och att söka bidrag har Teater Punch genom att vara med i Teatercentrum syd.
Förra året fick teatergruppen ett bidrag på 20 000 från Landskrona kommun. Då kunde den hyra Landskrona teater och visa föreställningar för barn och vuxna.
På scenen har gruppen bland annat gjort en fransk pjäs, Le Pont, om två människor som möts på en bro. Den hoppas gruppen kunna fortsätta spela på olika platser.
Ett problem, rätt stort, är att teatergruppen inte har någon egen lokal.
– Nu hyr vi in oss och delar källarlokal med Harlekin [amatörteaterföreningen]. När vi ska spela för publik har vi varit på teatern och i teaterrestaurangen. Vi har också hyrt in oss på Kulturskolan. Det är så man får göra när man inte har egen lokal, säger Aslög Hildebrand.
– Det är hämmande att vara utan lokal. Men det kommer.
Nu har Öresundsteater lämnat sin lokal. Är den något ni funderar på?
– Ja, det har vi. Men det är en ekonomisk fråga. Har man inte jobbat upp det där med publik och bidrag och sådant får man börja väldigt, väldigt smått.
Närmast i tiden ligger en barnföreställning.
– Vi ska göra Dracula för barn. Målet är att spela i Landskrona och ute på skolor, även utanför Landskrona. Men nu ska vi söka pengar för att kunna göra det, säger Aslög Hildebrand.
Vad är det som gör att du brinner för teater?
– För mig är det ett sätt att påverka folk, att göra någonting för folk i stället för att vara till exempel politiker. Det är kul och fascinerande att se något växa fram på scenen, att se skådespelare gestalta visionerna som man har och se hur publiken tar emot det.
Läs också Öresundsteatern slår igen efter 13 år i Landskrona
Läs också Öresundsteaterns nedläggning oroar – Landskrona behöver sin teater
Gå till toppen