Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen skattehöjning i Höganäs – men mindre överskott

Inför nästa års budget väljer det moderatledda styret i Höganäs att behålla skattesatsen, och istället minska överskottet i finanserna.
Socialdemokraterna tycker det behövs mer resurser till skola och omsorg – och vill höja skatten.

Kommunstyrelsens Peter Schölander (M) vill inte höja skatten i Höganäs.Bild: Anders Malmberg
På tisdagen var budgeten för 2020 ett ärende på kommunstyrelsen. Det blev ett långt möte där Socialdemokraterna föreslog höjd skatt. Men det var budgetförslaget från den styrande treklövern med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som skickades vidare till kommunfullmäktige.
– Jag hade velat se ett något starkare resultat. Men det sista vi gör är att ta mer av våra invånares pengar. Då ska vi ha provat alla andra vägar, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander (M).
Enligt förslaget ska utbildningsnämnden få 8 miljoner kronor extra och socialnämnden lika mycket. Socialnämnden hade begärt ytterligare 5,1 miljoner kronor som ersättning för riktat statsbidrag för bemanning. De pengarna vill kommunen avvakta med till efter regeringens höstbudget.
Vad händer om statsbidragen inte kommer. Får socialnämnden pengarna då?
– Vi ska diskutera den frågan när vi vet, säger Peter Schölander.
Höganäs stadshus.Bild: Anders Malmberg
Socialdemokraterna vill satsa ännu mer på skola och omsorg och föreslår bland annat att socialnämnden får 10 miljoner kronor utöver pengarna i M-C-KD-förslaget.
Utbildningsnämnden får 9,9 miljoner kronor extra i socialdemokraternas skuggbudget. För att finansiera satsningarna föreslår de en skattehöjning med 28 öre.
– Vi vill se fler satsningar på skola och omsorg. Skattehöjningar är inget självändamål, men när de går till välfärden är det motiverat, säger oppositionsrådet Lennart Nilsson (S).
Bland annat skulle 7 miljoner kronor gå till att ta bort de delade turerna i vården.
– Vi måste vara en attraktiv arbetsgivare och satsa mer på personalen, säger Lennart Nilsson.
Den styrande Höganäsversionen av alliansen har haft som finansiellt mål att få ett överskott på 2 procent.
Socialdemokraterna och oppositionsrådet Lennart Nilsson tycker det är motiverat att höja skatten.Bild: Sven-Erik Svensson
Men för att lättare få ihop budgeten är det målet endast 1,5 procent i budgetförslaget för 2020. Skillnaden innebär att det blir 7 miljoner kronor mer att röra sig med.
– Det är ett sätt att få loss ett antal extramiljoner till vården och omsorgen. De har det tufft. De har volymökningar och det behövs mer pengar där, säger Peter Schölander.
Framöver har Höganäs åtskilliga investeringar att stoppa pengar i. Det är bland annat nya gymnastikhallar, tennishall, Vikenskolan och ny skola på Tornlyckan.
Dessutom vägar på Potatisåkern och nya stadsdelen Tornlyckan.
Höganäs mål är att inte låna till investeringar, men Peter Schölander öppnar för att det kan bli nödvändigt.
– Vi har de kommande 10 åren 1,5 miljarder kronor att investera i nya saker. Av dem ligger cirka 850 miljoner kronor inom tre år. Det kommer att bli tufft att klara utan att låna, säger han.
Att låna till investeringar tycker Socialdemokraterna är vettigt.
– Vi kan inte avstå från att investera för att vi inte kan låna, säger Lennart Nilsson.
Gå till toppen