Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Körde i rallyfart på E6 – men föraren frias ändå

Kvinnan körde i mycket hög hastighet på motorvägen. Tätt bakom körde en polis i en sportig BMW.

Trots att kvinnan, i 20-årsåldern, körde i mycket hög fart på motorvägen frias hon av Lunds tingsrätt för fortkörning. Hon trodde att hon var i en nödsituation och det tror domstolen på.
Det var sent en kväll i mars som kvinnan skulle köra från Malmö till hemmet i Helsingborg. Hon stannade vid ett rödljus då en svart, sportig BMW körde upp vid sidan om.
Ljuset slog om till grönt och kvinnan körde ut på motorvägen, med BMW:n tätt bakom.
Då började hon bli orolig, berättade hon i senare förhör. Den andra bilen körde mycket tätt bakom henne och hade tidvis helljuset på. Hon försökte vinka fram BMW:n men den förblev bakom.
För att försöka undkomma körde hon flera varv i rondeller och på raksträckor i höga hastigheter. Men BMW:n låg kvar bakom.
Vid Glumslövs backar utanför Landskrona blev till slut kvinnan stoppad av en polispatrull.
Det visade sig att föraren i BMW:n var en polis som körde i sin privata bil och som beslutat sig för att kolla hur fort kvinnan körde. Han hade mätt hastigheten till åtminstone 155 kilometer i timmen på motorvägen.
Kvinnan åtalades för fortkörning och riskerade både böter och indraget körkort. I rätten har hon erkänt att hon kört för fort men förklarat att hon trodde att hon befann sig i nöd. Hon hade ingen aning om att det var en polis som låg bakom. I stället trodde hon att hon blev förföljd av en okänd och därför kände sig hotad.
Det tvivlar inte tingsrätten på och därför var det försvarligt att kvinnan körde så fort. Hon frias nu av domstolen.
Gå till toppen