Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kruse gör inte politisk comeback

Socialdemokraterna i Svalöv har kommit överens om att den dömde politikern inte ska ta sin plats i kommunfullmäktige, om han skulle få en.

Karl-Erik Kruse (S) var senast kommunfullmäktiges ordförande, men lämnade alla politiska uppdrag under 2018.Bild: Fredrik Johansson
Vi har berättat att Karl-Erik Kruse (S) står först i kön, om någon skulle lämna sin plats i Svalövs kommunfullmäktige. Han skulle då få en ersättarplats, i kraft av valresultatet. 2018 stod han på 15:e plats på Socialdemokraternas valsedel.
”Jag avvisar det inte för egen del”, sa han till tidningen i augusti, men lämnade till partiet att avgöra.
Just nu är det inte aktuellt; ingen av S-politikerna har avsagt sig sin fullmäktigeplats, eller uttryckt den avsikten.
I vilket fall togs ett principbeslut av styrelsen för det lokala partiet, Svalövs arbetarekommun:
– Han kommer att avsäga sig sin plats i fullmäktige, om det skulle det bli aktuellt. säger Émelie Lundgren, ordförande för Svalövs arbetarekommun.
Vill du säga något om skälen till beslutet?
- Nej, det vill jag inte.
Karl-Erik Kruse har gjort sig skyldig till bedrägeri och olovligt brukande av kommunens tjänstebil, vid sammanlagt 37 tillfällen mellan 2015 och 2017. Han har erkänt och skrivit under ett strafföreläggande.
Men Émelie Lundgren vill inte svara på om det är denna dom som är skälet till beslutet:
– Vi har diskuterat i samråd med Kalle vad som är bäst för partiet. Utifrån det har vi tillsammans tagit beslutet, säger hon.
– Det är vår bedömning, att det är lämpligt med tanke på det jag har gjort, säger Karl-Erik Kruse.
Men i domen fick Svalövs kommun bara 3 000 kronor i skadestånd, av de nära 40 000 kronor man ursprungligen ville ha. Det handlar om kostnader för advokatutredningar och extrainkallade möten om Karl-Erik Kruses bilkörningar.
Fredrik Jönsson (C), ledamot i personalutskottet, har uttalat sig för en civilrättslig process.
Personalutskottets ordförande Angelie Fröjd (M) vill dock avvakta med att ta ställning:
– Det är en symboliskt viktig fråga, men det är för tidigt att yttra sig. Vi får väga för och emot i personalutskottet först, säger hon.
Att det skulle kunna bli ännu en rättsprocess är dock inget Karl-Erik Kruse vägt in i beslutet att inte göra politisk comeback:
– Det har inte spelat någon roll. Det handlar om det jag har erkänt mig skyldig till och dömts för, säger han.
Läs också S-politiker fälls för bedrägeri
Läs också S-politiker krävs på skadestånd av Svalövs kommun
Gå till toppen