Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvickfontänen har sjösatts igen – JO-granskning inledd

Justitieombudsmannen (JO) gör en granskning efter Höganäs kommuns anmälan kring Kvickfontänen. Nu måste tingsrätten svara varför det blev fel när ett beslut inte meddelades till Kronofogden.

Ska Kvickfontänen någonsin spruta igen? Just nu har den sjösättas igen. Den ska kontrolleras av leverantören för första gången sen fontänen slutade fungera.Bild: Maria Berkmo
Det står nu klart att Höganäs kommuns JO-anmälan mot Helsingborgs tingsrätt leder till en granskning. Det var i somras som Helsingborgs tingsrätt begick ett fel. Man hade då prövat en begäran från Höganäs kommun om att tillfälligt stoppa utmätningsbeslutet kring den icke-fungerande fontänen på Kvickbadet.
Kommunen hade också begärt återvinning på det belopp om de runt 116 000 kronor som Kronofogden ville mäta ut och ville få utmätningen inhiberad i väntan på den rättsliga prövningen.
Helsingborgs tingsrätt gick på kommunens linje och stoppade tillfälligt utmätningsbeslutet. Men glömde att meddela Kronofogden det. Det fick till följd att kommunen plötsligt tvingades betala fullt ut för Kvickfontänen som inte fungerat sedan den invigdes i juni 2017.
Det hela har beskrivits som "olyckligt" från en domare vid Helsingborgs tingsrätt.
Kort efter invigningen av havsfontänen slutade den att fungera. Och trots att Helsingborgs tingsrätt gick på kommunens linje och tillfälligt stoppade utmätningen genomfördes den. Nu krävs tingsrätten på svar efter att JO inlett granskning.Bild: Göran Stenberg
Nu riskerar man att få JO-kritik också. Nyligen fick tingsrätten ett brev från JO där man krävs på svar hur expedieringen av beslutet brustit. JO vill också ha en redovisning och ett yttrande kring hur tingsrätten ser på kommunens anmälan .
Samtidigt pågår fortfarande tvisten om fontänen mellan Höganäs kommun och leverantören Aquadesign. Kommunen har även överklagat Kronofogdens utmätningsbeslut.
Dock kan en renovering av fontänen vara på gång. Eller åtminstone en tillfällig comeback i vattnet. Just nu har fontänen sjösatts och kontrolleras av personal från leverantören.
– Vi tvistar fortfarande med bolaget. Men de måste få chansen att få fontänen att fungera. Den kommer att läggas i vatten i en till två dagar, sättas igång och startas. Sen ska den upp på land igen, säger kommunalrådet Peter Schölander (M).
Gå till toppen