Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så ska Landskronas OS-tvåa ta sig till Tokyo

Den här veckan jagar Landskronaskytten Marcus Svensson en medalj på EM – och på köpet kan det ge en biljett till OS nästa år.

Landskronas OS-medaljör Marcus Svensson har ett par tunga år bakom sig, men nu börjar resultaten komma igen och den här veckan är siktet inställt på EM – och OS i Tokyo...Bild: MATHIAS BERGELD
Bytet av bössa blev knepigare än vanligt, i början av det här året var han långtifrån de allra bästa – men nu känner Marcus Svensson att formen äntligen är på gång. Under tisdagen åker Landskrona Saxtorps OS-tvåa till Italien för att skjuta i EM och under den senaste tiden har han mest haft en tanke i huvudet.
– Det är den där förbaskade kvotplatsen till OS. Det är inte sista chansen, men det hade varit jätteskönt att fixa den under EM, säger Marcus inför det här mästerskapet.
Efter sitt olympiska silver i Rio tog Marcus Svensson det lite lugnare ett tag, men för att vässa skyttet ytterligare passade han på att byta vapen. Det brukar sällan vara några större problem, men nu snackar Marcus om "en bov i det hela".
– Ja, det har gått väldigt tungt ett bra tag och jag har fått ändra om en hel del, med både kolven och pipan. Men nu känns bössan okej, så den kan jag inte skylla på längre, hehe...
Resultatkurvan har också så smått börjat peka uppåt igen. Så sent om i mitten av maj var Marcus Svensson långt ner i prislistan vid världscuptävlingarna i Changwon – han beskrev själv insatsen som "total katastrof" – och även om det inte riktigt lossnat ser det allt bättre ut.
– Jag har varit lite för ojämn, ena dagen har jag skjutit väldigt bra, men den andra har det varit sämre. Nu gäller det att jag får ihop det ordentligt, i alla serierna, för jag vet vad jag kan och på träningarna har det fungerat bättre.
Den senaste världscuptävlingen, i Lahti i Finland, för några veckor sedan, är det senaste beviset på Marcus Svenssons status. Där inledde han svagt, spurtade starkt och blev till slut trettonde man, bara två duvor från en särskjutning om final.
– Ja, så har det varit ganska länge nu. Det har fattats en eller annan duva i varje tävling, så jag är ju inte jättelångt efter. Men som sagt, det hade varit skönt med två dagars bra skytte.
Sverige har redan säkrat en kvotplats inför nästa års OS i Tokyo, tack vare trelleborgaren Stefan Nilssons seger i European Games i Baku. I VM, där det blev svenskt guld i lag och där Marcus Svensson var bäste svensk på nionde plats – en träff från final – delades inga platser ut, men nu står två nya biljetter på spel.
– Det finns en chans kvar, i maj nästa år, men målet är att vinna, så jag slipper tänka mer på det.
EM i Italien, i Lonato, inleddes redan förra veckan men för Marcus Svensson och de andra skeetskyttarna avgörs tävlingarna på fredag och lördag.
Gå till toppen